Hasta la vista CO2 uitstoot
Arnold Schwarzenegger rekent af met vaag gepraat over CO2 reductie. Wat kan jij daarmee?
Arnold Schwarzenegger is van de duidelijke taal. Alhoewel hij na 49 jaar in de Verenigde Staten nog steeds zijn accent heeft weten te behouden, windt hij er geen doekjes om. Er gaan elk jaar zeven miljoen mensen dood door milieuverontreiniging en klimaatverandering is desastreus. Maar ook: de duurzame economie staat gelijk aan het creëren van banen en draagt bij aan de nationale veiligheid.
Frisse kijk
Arnold Schwarzenegger was te gast bij de podcast van Tim Ferriss. En waar mensen de Governator nog wel associëren met de Hummer, is hij tegenwoordig voorvechter van de groene economie. Overigens is zijn kijk op vrouwen ook een stuk frisser dan die van ‘die andere Republikein’ die nu het Witte Huis heeft betrokken (podcast vanaf 10:55), maar dat terzijde.
Wat betekent het nu voor mij?
Zijn boodschap is niet alleen dat CO2 reductie banen oplevert (podcast vanaf 18:38) en bijdraagt aan de nationale veiligheid, maar ook dat veel mensen die bezig zijn met dit onderwerp, het niet goed voor het voetlicht weten te krijgen (podcast vanaf 26:06). En dat komt volgens hem omdat iedereen het heeft over klimaatverandering. En klimaatverandering (hoe desastreus ook) is iets van de lange termijn, ver van mijn bed, ingewikkeld. En dat terwijl er jaarlijks zeven miljoen mensen dood gaan aan milieuvervuiling. Laten we het daar eens over hebben, aldus Arnold Schwarzenegger. Oftewel: wat betekent het nu voor mij.
In zijn verhaal gebruikt hij de analogie van de stoel met vier poten. Dit onderwerp heeft vier fundamenten waar het op staat (CO2 reductie in verband met klimaatverandering, milieuvervuiling, banen en veiligheid) en over alle vier moet gepraat worden. En nog veel meer over die laatste drie.
Wat kan jij doen?
Ik vind het een inspirerend verhaal, ik hoop jij ook. Maar alleen inspiratie is natuurlijk niet genoeg. Je moet er ook wat mee doen. Daarom wil ik je uitdagen om dit verhaal breed kenbaar te maken. Er over te spreken. Daarvoor moet je het wel eerst naar jullie eigen situatie binnen het bedrijf vertalen. Ik zou je daarom willen vragen het volgende te doen.
Luister naar Arnold Schwarzenegger zijn verhaal
Luister naar het verhaal. Welke cijfers noemt hij allemaal? Welke onderbouwing kan je hier voor vinden?
Kijk hoe je deze vier naar jullie situatie kunt vertalen
Wat betekent dit voor jullie? Dragen jullie bij aan klimaatverandering doordat jullie CO2 uitstoten? Hoe zit het met milieuvervuiling? Rijden jullie nog met diesels? Hoeveel NOx stoten die uit? En hoeveel fijn stof? Waarom is dat eigenlijk erg? (Tipje van de sluier: het RIVM heeft berekend hoeveel mensen er dood gaan door fijn stof uitstoot).
Hoe gaat de groene economie jullie bedrijf versterken? Hoeveel makkelijker wordt het als je alles van dichtbij kan halen?
Maak mensen bewust
Praat er eens over met je collega’s. Ze hebben waarschijnlijk vaak genoeg gehoord over klimaatverandering. Maar zijn ze zich ook bewust van het feit dat er meer mensen dood gaan door milieuvervuiling, waaronder een slechte luchtkwaliteit door al dat autorijden dat we doen, dan dat er mensen dood gaan door terrorisme of verkeersongelukken?
Vertaal dit in cijfers
Natuurlijk dragen we allemaal maar een klein beetje bij. Maar alle kleine beetjes helpen. En wat gaan jullie concreet doen? En kijk dus niet alleen naar CO2 reductie (CO2 neutraal in 2025?), maar ook naar het verminderen van de fijn stof en NOx uitstoot, het binnenhalen van opdrachten, het verminderen van transportkilometers door een efficiëntere keten enzovoort.
Wat vind jij van Arnold Schwarzenegger? Laat hieronder een reactie achter.
Is jullie waarom duidelijk?
Heb je het idee dat dit nog niet het geval is? Dat er wel eens helder op papier gezet mag worden waarom jullie bezig zijn met CO2 reductie in het wagenpark en de mobiliteit bijvoorbeeld? Dan heb ik een weekplan voor je: vijf opdrachten die je in een half uur (eens per dag, in een week) uitvoert en waarmee je de overtuiging boven tafel haalt. Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt het weekplan via de mail.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!