Geen smoesjes meer – inspirerende voorbeelden van thuiswerken
De afgelopen artikelen gingen over hoe je succesvol thuiswerken kunt implementeren. Natuurlijk heel erg actueel, zou je denken. Maar wist je dat er legio bedrijven zijn die al jarenlang het thuiswerken gewoon als standaard hanteren? Waarbij er eigenlijk gewoon zo goed als helemaal niemand op kantoor komt of het bedrijf gewoon helemaal geen kantoor heeft? Natuurlijk zijn veel van die bedrijven tech-bedrijven. Denk aan Automattic (het bedrijf achter onder andere WordPress), Fiverr (een bedrijf waar je voor “5 dollar” een klusje kunt laten doen) en mijn favoriete tijdschrijf-app: Toggl. Die laatste heeft trouwens een digitaal boek over extern werken. Want je hoeft natuurlijk niet per se thuis te zitten als je niet op kantoor komt. Misschien is dat leuke koffietentje om de hoek wel een betere locatie.
Maar goed, dit wil nog niet zeggen dat je niet allemaal tegenwerking krijgt. Smoesjes om het extern/thuiswerken maar niet te hoeven omarmen. De oprichters van Basecamp, een bedrijf dat projectplanningssoftware maakt, schreven een boek over thuiswerken: Remote. En nou denk je misschien: ah, dat is een handige manier om op de coronacrisis in te spelen: we schrijven een boek over thuiswerken – iets dat dit bedrijf dus ook standaard doet. Maar nee, dit boek was er al in 2013! 2013! Weet je wel hoe slecht het toen gesteld was met de gemiddelde internetverbinding en video-vergadering-faciliteit? En toen werkte het al voor hen. Maar natuurlijk hebben ook zij alle smoesjes om het thuiswerken niet te hoeven implementeren al gehoord. Maar liefst twaalf behandelen ze in het boek. Ik licht er vijf voor je uit.
Als we elkaar niet zien, krijgen we geen goede nieuwe ideeën van de grond
Ben je er wel eens bij geweest? Zo’n brainstormsessie met bakken vol nieuwe ideeën? Waar je helemaal vol energie en enthousiasme van terug kwam? Ik wel. Enorm motiverend, kan niet anders zeggen. En toen? Werd het allemaal uitgevoerd. Pakte mensen het op en gingen ze er mee aan de slag? Nou… daar ontbreekt het vaak aan. Ja, natuurlijk is het goed om bij elkaar te komen om nieuwe ideeën te verzinnen (overigens, dat kan ook digitaal en is maar 2% minder effectief volgens de schrijvers). Maar een idee is zo goed als de uitvoering. Aan alleen ideeën heb je niks. En uitvoeren kan net zo goed ergens anders dan op kantoor. Zie het bij elkaar komen dus echt als speciale gelegenheid waar je alles uithaalt dat er in zit en dan ga je er lekker mee aan de slag.
Thuis is veel te veel afleiding
Natuurlijk is er thuis een hoop afleiding. Alhoewel ik denk dat veel mensen in de afgelopen tijd ook wel hebben gemerkt dat de eerste dagen die ze weer op kantoor waren, vooral gevuld waren met praten met al die mensen die je tegenkomt en even bij je binnen komen lopen…
Wat de schrijvers van het boek betogen, en ik het alleen maar hartgrondig mee eens kan zijn, is dat je sneller afgeleid bent als het werk niet interessant is en geen voldoening geeft. Dus zorg dat je mensen uitdagend werk hebben. De meeste mensen willen echt werken. Zolang het ze stimuleert en ze een doel geeft. Als ze weten waar ze het voor doen en dat ze met de goede dingen bezig zijn. Nee, als teveel mensen te vaak afgeleid zijn, ligt dat niet in hun karakter of omgeving, maar in dat wat ze op hun bordje hebben liggen.
Zo kunnen we de cultuur niet borgen
Je hebt misschien je best gedaan (ik hoop het in ieder geval van harte) om een goede cultuur binnen je bedrijf, cq. team te bouwen. Eén van de manieren is natuurlijk om heel vaak te communiceren over de missie, visie en kernwaarden. En ja, dat is natuurlijk lastiger als je niet bij elkaar bent, dan komt dat niet vanzelf. Maar hoe uit cultuur zich? Bijvoorbeeld door hoe er gecommuniceerd wordt met klanten. Maar kunnen je mensen ineens niet meer proactief zijn naar de klant? Of zijn ze ineens kortaf tegen de klant als ze niet op kantoor zijn? Nee, natuurlijk niet. Ik weet best dat er ineens een kind of hond geluid kan maken op de achtergrond, maar hoe daar mee omgegaan wordt, zegt veel meer over de cultuur, dan dat het geluid er is.
En nog zoiets van cultuur: altijd maar werken of vrijdag de deur achter je dicht? Je moet er meer voor doen om de grenzen te bewaken als je niet die harde, fysieke, overgang hebt van werk en privé. Maar ook dat kan je organiseren en je mensen er bij helpen om het goed te scheiden.
Maar ik moet nu een antwoord hebben en kan niet even langslopen
Nee, en dat is maar goed ook, zou mijn eerste reactie zijn. Want hoe vaak gebeurd het niet dat iemand even snel een antwoord moet hebben, maar dus degene die het antwoord moet geven enorm stoort in waar zij/hij mee bezig is. Leuk voor degene die de vraag stelt, gruwelijk irritant voor degene die net lekker in zijn stukken zat.
Wees eerlijk: 80% van de vragen kunnen wel even wachten en dus bijvoorbeeld via de mail, 15% van de vragen kunnen wel even via de app en 5% van de vragen zijn echt urgent. Maar als het teveel moeite is om de telefoon er voor op te pakken, is het dan echt nodig gelijk een antwoord te krijgen? Het vereist dus wel dat je goede afspraken maakt over hoe er gecommuniceerd wordt. Niks zo irritant als collega’s waarbij mails in een soort van bermuda-driehoek verdwijnen en even goed niks zo irritant als collega’s die om het minste of geringste bellen.
Ja, maar, hij kan niet thuiswerken, dus het is niet eerlijk
Helaas lieve mensen, het leven is niet eerlijk. De directeur kan zich dingen veroorloven, die de lopende band medewerker niet kan (vraag is of zij/hij dat ook moet doen, maar dat is een andere discussie). Je hoeft ook niet bang te zijn dat mensen jaloers worden. Verschillende banen hebben nou eenmaal verschillende verantwoordelijkheden, maar ook verschillende voordelen. Je bent samen een team en je probeert er samen het beste van te maken en iedereen doet dat op haar eigen manier en met haar eigen middelen.
Ik weet zeker dat je dit voor jezelf kunt laten werken. En om je nog wat inspiratie te geven, heb ik hieronder een gifje met 100 tips voor je. Vind je ze leuk en zou je het gifje en de aparte afbeeldingen wel willen ontvangen? Mail dan gewoon even naar: vandefliert@zero-e.nl.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!