Gedrag begint bij ‘goed voorbeeld doet goed volgen’

Eind maart 2017 publiceerde SKAO een rapportage over de Maatregelenlijst. 2016 was het eerste jaar dat de Maatregelenlijst een verplicht onderdeel was in de CO2 prestatieladder. Belangrijk, want zonder maatregelen kan je wel CO2 uitstoot monitoren, maar gaat deze niet als vanzelf naar beneden. En waarom dan monitoren als je er niks mee doet?

Dit soort transparantie is ook precies wat er nodig is. Hierdoor wordt duidelijk wat er goed gaat en wat er beter kan.

 

En er kan nogal wat beter!!!

 

De maatregelen worden als volgt gecategoriseerd: een maatregel is A: standaard, B: vooruitstrevend of C: ambitieus. Als ik denk aan ambitieuze maatregelen, dan denk ik aan zoiets als alle personenauto’s in het wagenpark zijn volledig elektrisch. Maar in 2016 was de ambitieuze maatregel bij Stimuleren elektrisch rijden: “Indien het bedrijf meerdere kantoren heeft beschikt het bedrijf over tenminste één laadpunt bij elk (vast) kantoor”. Nou, begrijp me niet verkeerd. Dit is een prima maatregel. En de Maatregelenlijst is een lerend systeem, dus dit blijft niet tot het einde ter tijden zo. Al in de lijst van 2017 is deze maatregel naar vooruitstrevend verplaatst en is ambitieus “Alle laadpalen worden bovendien gevoed met Nederlandse groene stroom”. Daar kan ik natuurlijk alleen maar voor zijn, zie ook mijn opiniebijdrage in Trouw van 4 april: Trump de machtigste? Daar zijn we zelf toch bij. En ook stelt SKAO nieuwe maatregelen voor, bijvoorbeeld het stimuleren van carpoolen, met elektrische auto’s.

 

Maar mensen: als we willen dat het gedrag veranderd en we hiermee ook echt zoden aan de dijk willen zetten als het gaat om CO2 reductie, dan zijn dit niet echt de voorbeelden waar ik warm van wordt. Dan mag het echt wel een tandje meer. En dan is het belangrijk om te beseffen dat gedrag begint bij goed voorbeeld doet goed volgen.

 

Laten we eens kijken naar een van de meest geïmplementeerde maatregelen. Het Nieuwe Rijden is daar een voorbeeld van. Bij iets meer dan de helft is niveau A ingevoerd. Oftewel: de chauffeurs hebben een toolbox tot hun beschikking gekregen die gaat over zuiniger rijden. In mijn optiek kan je deze al niet los zien van de maatregel: Monitoren van brandstofgebruik en feedback. Probleem hierbij is dat bedrijven dit wel doen, maar niet veel verder komen dan een jaarlijkse feedback. 14% doet dit driemaandelijks, maar meer dan dit wordt het niet. Dat zou, zeker in het begin, wekelijks moeten zijn.

 

Hoe dan wel? Nou eerst eens het besef dat het niet moet gaan om ‘de chauffeurs’. Maar gewoon om iedereen. Ook zeker de mensen met de dikste leasebak onder hun kont. En dan is het niet een kwestie van iets ter beschikking stellen, maar actief mee aan de slag gaan. Dus mensen cursussen laten volgen. En niet ‘alle chauffeurs van een busje’, maar eerst het management en dan de rest. Dan hoop ik dat je de monitoring al op orde hebt, want je wilt vervolgens zien welk effect de cursus heeft. En daar niet jaarlijks, maar in het begin wekelijks over terugkoppelen. En dan mag best iedereen dat zien. Later kan het naar maandelijks. Daarbij wil je een wedstrijdelement integreren, want het moet wel spannend blijven (gelukkig iets dat in de maatregelenlijst van 2017 als standaard is opgenomen!).

 

Kortom: de Maatregelenlijst is behulpzaam, maar probeer jezelf af te vragen hoeveel effect sommige maatregelen hebben. Ik verwacht dat de Maatregelenlijst snel een stuk ambitieuzer gaat worden. En hoop dat goed voorbeeld doet goed volgen voorop komt te staan.

 

Hoe gaat het bij jou met het implementeren van de maatregelen?

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Wil je zelf met je team maatregelen verzinnen? Ik heb een doe-het-zelf presentatie voor je die je daarbij ondersteund.

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!