Fossielvrij? Bestaat dat dan?

Veel Nederlanders brengen nu noodgedwongen veel tijd thuis door. Goede kant van dat medaille: je bent duurzaam bezig. Duurzaamheid word je tegenwoordig mee dood gegooid, bijna alles lijkt duurzaam te zijn en bedrijven verkondigen graag hoe duurzaam ze bezig zijn. ‘Duurzaam zijn’ is eigenlijk een ander woord voor ‘goed omgaan met’. Het slaat over het algemeen op drie onderwerpen: mens, milieu en winst. Ik kan hier genoeg over vertellen, maar dat is voor een andere keer.

Duurzaam

Een vorm van duurzaamheid is fossielvrij. Fossielvrij betekent, zoals het woord eigenlijk al zegt: zonder fossiele brandstoffen. Dus zonder ook maar één druppel gebruik te maken van olie, steenkool en aardgas. Dat is nogal wat, want onze gehele samenleving draait op die grondstoffen. Ons vervoer is erop ingericht, onze energiebehoefte komt er grotendeels vandaan en dan heb ik het nog niet eens over de materialen die wij massaal gebruiken, zoals plastics.

Fossielvrij vervoer

Wat is fossielvrij vervoer? Ja, vervoer zonder gebruik te maken van olie, steenkool of aardgas, zonder benzine of diesel. Dan denk je: die voertuigen zijn er toch al? Elektrische auto’s zie je tegenwoordig al flink veel rondrijden op de Nederlandse wegen, net als elektrische fietsen trouwens. En dan wordt er ook al veel gesproken over waterstof. Maar is dit wel fossielvrij te noemen? Daarvoor kijken we naar de well-to-wheel analyse.

Van bron tot en met wiel

De well-to-wheel analyse betekend de analyse van materialen van bron tot en met wiel, ofwel over de gehele levenscyclus van een product. Een bron-tot-wiel analyse kan uitgevoerd worden op een verscheidenheid aan onderwerpen: de CO2-emissie, de hoeveelheid benodigde elektriciteit en dus ook het gebruik van olie, steenkool en aardgas over de hele levenscyclus van een product. Een plaatje zegt duizend woorden, dus laten we het duidelijker maken:

 

CO2 uitstoot, CO2 verminderen, duurzaam ondernemen

 

Overzicht well-to-wheel analyse voor een auto, ScienceDirect

 

Voorbeeld

Het is algemeen bekend dat de elektrische auto geen uitstoot uit de uitlaat heeft als hij rijdt. Maar dat is slechts een deel van de gehele bron-tot-wiel analyse, zoals je hierboven kunt zien. De elektriciteit voor de auto moet ook gemaakt worden, daarbij is het de vraag of dat op een duurzame manier gebeurd of niet. Gebeurd het wel op een duurzame manier, dus bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan moet je ook kijken of deze zonnepanelen wel op een duurzame manier geproduceerd zijn. Hoeveel fossiele brandstoffen zijn er gebruikt om dit zonnepaneel te produceren? En als je dan gaat kijken naar de rest van de levenscyclus van de elektrische auto: wat gebeurt er als de accu het begeeft? Koop je een nieuwe accu aan of gaat de oude in reparatie? Hoeveel fossiele brandstoffen komen hierbij kijken? Hoe is het chassis gemaakt van de elektrische auto? Hoeveel fossiele brandstoffen zijn er benodigd geweest om de banden te produceren? Zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan.

Technologische ontwikkelingen

Zoals bovenstaande al wel bewijst: écht fossielvrij bestaat nog niet. Daar hopen wij met de technologische ontwikkelingen uiteindelijk wel te komen. Of dat al in 2050 kan zijn? Wie zal het zeggen, heb jij een glazen bol? Begrijp me niet verkeerd, een elektrische auto is wel degelijk een stap in de goede richting! Er komen namelijk een stuk minder fossiele brandstoffen, en uitstoot daarvan, kijken over de gehele levenscyclus dan bij een benzineauto – zeker wanneer de elektriciteit duurzaam wordt geproduceerd.

 

Wil jij hulp om het wagenpark of de mobiliteit een stap in de goede richting te zetten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder, al is het om met je mee te denken.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!