Elektrische voertuigen, 10 voorspellingen, 10 teleurstellingen?
Pike Research doet 10 voorspellingen voor elektrisch rijden in 2012. Ze deden dat een jaar eerder ook al voor 2011. Genoeg aanleiding om te zien wat er van een aantal, voor Nederland relevante voorspellingen, is gekomen.
Voorspelling 1: mensen die een plug-in elektrisch voertuig rijden, bezitten hem niet.
Met een paar honderd elektrische auto’s verkocht in Nederland, waarvan 300 elektrische Smarts die in Amsterdam als deelauto worden ingezet, kunnen we gerust stellen dat dit in Nederland zeker het geval is. Elektrisch rijden is op dit moment haalbaar voor zakelijke rijders. Dat heeft met de kosten en de actieradius te maken. Maar sowieso worden nieuwe auto’s vaker zakelijk ingezet en zeker als het gaat om alternatieve brandstoffen/schone voertuigen.
Voorspelling 2: EV bezitters zullen klagen over hoe lang het laden duurt.
Met zo weinig auto’s verkocht, is daar voor Nederland nog weinig over te zeggen. Wel mooi is het relaas van Vincent Everts, die nog thuis wil komen en daarom erg graag bij een snellaadpaal op wil laden, maar nogal wat tegenslagen op zijn weg treft.
EV bezitters die ik ken, klagen er overigens niet over. Zij weten dat je de auto altijd aan de stekker moet zetten en niet pas als hij leeg is.
Voorspelling 4: De EV laadpalen zullen meer niet dan wel in gebruik zijn.
Met minimaal 1000 laadpalen en een paar honderd auto’s is het niet zo verwonderlijk dat laadpalen meer niet dan wel in gebruik zijn. Ook hier voor kantoor staat een laadpaal, maar helaas nog ongebruikt. En dat heeft niet alleen te maken met het feit dat pas recent een kruis op de parkeerplaats is gekomen, zodat er niet steeds ‘gewone’ auto’s voor staan.
Anderzijds, partijen die een elektrische auto en een laadpaal hebben, gebruiken deze zeer frequent. Zoals gezegd, is het wijsheid de auto altijd aan de lader te zetten als deze stil staat. En laten we wel zijn, de auto wordt van de achturige werkdag meestal nog geen uurtje gebruikt, dus tijd zat om te laden!
Voorspelling 6: Iemand zal een slechte ervaring hebben en de media zullen dit breeduit uitlichten.
Er zijn zeker slechte ervaringen geweest met elektrische voertuigen, maar ‘de media’ hebben hier niet overdreven negatief over bericht. De negatieve berichtgeving komt voornamelijk vanuit de hoek van de concurrentie. Voorstanders voor groen gas zijn vaker negatief over elektrisch rijden dan de gemiddelde ‘petrolhead’.
Voorspelling 8: “Range anxiety” is meer fictie dan feit.
Range anxiety, oftewel actieradiusangst, is natuurlijk altijd meer fictie dan feit, want zodra iets gebeurd is, zeg je: “Ik was er al bang voor.”, ergo je bent het niet meer. De korte actieradius is dan wel een feit. Alhoewel angst normaal gesproken een slechte raadgever is, weten TomTom en Renault er handig mee om te springen, zij hebben een navigatiesysteem ontwikkeld dat bijhoudt wat de capaciteit van de accu is. Ook worden oplaadpunten op de route aangegeven. En stichting e-laad wil 10.000 laadpunten gaan plaatsen, dus mogelijkheden te over als het gaat om opladen.
Conclusie
Tsja, Pike Research kan best aardig voorspellen, maar zit er soms gewoon naast. Voort dit jaar voorspelt Pike Research o.a. dat men zich zal realiseren dat elektrisch rijden een realiteit is, dat autodelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van EV’s gaat spelen en dat we echt toe gaan naar de ‘smart grids’, waarbij voertuigen als spil in het netwerk van huishoudapparatuur werken. Dat laatste geloof ik helemaal niks van. Zeker zolang de meeste elektrische voertuigen zakelijk gereden worden en dus vooral op parkeerplaatsen van bedrijven(terreinen) te vinden zijn. Daar sta je dan als prachtig product te glimmen tussen saaie gebouwen. Je bent een slim apparaat dat zo zijn stroom wil delen als de vaatwasser aanspringt. Maar helaas, iedereen is om zes uur huiswaarts gespoed. Het is crisis, dus we hoeven niet meer over te werken. En laten we eerlijk zijn, onze partner heeft de aardappels klaar staan en wij blijven Nederlanders…We wachten het af!
Wil je naar aanleiding van dit artikel jouw mening geven? Graag! Het kan in het veld hieronder.