Elektrisch rijden makkelijk gemaakt
Tegenwoordig kom je er niet meer om heen om iets te vinden van elektrisch rijden. Of het nou is dat je in het beleid van het bedrijf iets er over in moet hebben staan omdat er vraag is vanuit de leaserijders, of je vrienden het er nou over hebben op feestjes, of omdat jullie met aanbestedingen mee doen waar wat wordt verwacht op het gebied van duurzaamheid. En het lijkt betrekkelijk eenvoudig. Het kan toch ook niet zo moeilijk zijn. Vroeger vroeg je aan de leasemaatschappij een offerte voor een auto en kwamen zij met een voorstel voor een diesel of benzine en kon je een keuze maken op basis van prijs en opties. En zo makkelijk zou het nu ook moeten zijn met elektrische auto’s toch? Dat je gewoon een offerte krijgt en precies weet waar je aan toe bent.
Praktijk
Maar de praktijk blijkt weerbarstig. Want ineens speelt de trekhaak een grote rol. En maakt men zich druk over de actieradius. En hoe zit het eigenlijk met een laadpaal thuis? Als jullie dit nog niet tot in de puntjes geregeld hebben, nemen wij het jullie niet kwalijk. Er komt veel meer bij kijken dan vroeger. Hoe wordt de stroom geproduceerd bijvoorbeeld. Nog nooit heeft iemand zich druk gemaakt over de (gruwelijk vervuilende) manier waarop benzine en diesel geproduceerd wordt. Nog nooit. Maar nu men elektrisch gaat rijden, is de kolencentrale ineens de hel op aarde. Nou zal je mij niet horen zeggen dat het niet veel beter is om op groene stroom te rijden, maar het is wel iets dat eerder nooit onderwerp van gesprek was.
Makkelijk gemaakt
Bij Zero-e hebben we hier natuurlijk vaak mee te maken. En kunnen we dit gelukkig makkelijk maken door de vijf stappen van het CO2 afslankprogramma® voor het wagenpark en de mobiliteit. Ook jij kunt het op deze manier voor jullie organisatie behapbaar maken:
- Stap 1: Bepaal waarom elektrisch rijden belangrijk en relevant is voor jullie. En bepaal het doel: wanneer wil je welk deel van het wagenpark elektrificeren en welke mijlpalen zijn er op deze route?
- Stap 2: Bepaal het vervangingspotentieel, op korte en lange termijn? Denk hierbij aan jullie huidige mobiliteitsbeleid, wagenpark en bedrijfslocatie(s).
- Stap 3: Maak medewerkersprofielen. Kijk naar de vervoersbehoefte op basis van werkzaamheden, rijafstanden, privésituatie enzovoorts. Betrek collega´s en werk vast aan draagvlak. Denk ook na over het laden.
- Stap 4: Maak met al deze informatie een plan.
- Stap 5: En ga implementeren. Denk aan communicatie naar alle medewerkers en de uitvraag voor laadvoorzieningen.
Toekomstbestendig
De stappen zijn niet ingewikkeld toch? Toegegeven, simpel, maar niet makkelijk. Maar wel haalbaar en realiseerbaar. En toekomstbestendig, want je kunt het wagenpark en het mobiliteitsbeleid hieraan blijven toetsen. Vooral stap één is daarom essentieel: weten waarom elektrisch rijden belangrijk en relevant is voor jullie. Als je die vraag niet kunt beantwoorden, blijft het een onduidelijk geheel. Want als je niet weet waarom je iets doet, waarom doe je het dan? En als je dan weet waarom je het doet, dan bepaal je het doel zodat je weet waar je heen gaat. Misschien is het nu helemaal niet opportuun om alles elektrisch te laten rijden, maar weet je hiermee wel op korte en op lange termijn wat je stappen zijn.
Altijd een antwoord
En daarmee heb je altijd een antwoord. Voor de leaserijders die een elektrische auto willen, voor je vrienden die op een verjaardag vragen hoe dat bij jullie is geregeld, voor de paragraaf in de aanbesteding waarbij wordt gevraagd naar jullie duurzaamheidsbeleid. Voor degene die aangeven dat je wel op groene stroom moet gaan rijden.
Hoe ver zijn jullie hiermee? Laat het antwoord hieronder achter.
Kom je er niet uit? Kijk dan eens hier.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!