Eigenbelang – het mag!
In een eerder artikel, gaf ik aan dat het belangrijk te bespreken is waarom jullie nieuw en/of duurzamer wagenparkbeleid willen. En twee artikelen geleden ging ik in de drie niveaus waarop je die vraag moet beantwoorden: het algemene belang, het bedrijfsbelang en het eigenbelang.
Vervolgens hebben we het gehad over het algemene belang (relevant voor mensen die op basis van altruïstische en milieu waarden een afweging maken om met duurzaamheid bezig te zijn) en het bedrijfsbelang (relevant voor mensen die op basis van egoïstische en altruïstische waarden een afweging maken).
Want je moet voor iedereen een passende reden hebben om iets te gaan doen, anders komen mensen niet in beweging.
Eigenbelang
En als laatste houden we dus het eigenbelang over. Soms stuit mensen dit tegen de borst. Juist als het gaat om zo’n thema als duurzaamheid en milieu dan hebben mensen nog wel eens de neiging te denken dat het alleen maar kan gaan over hoogdravende idealen en mooie vergezichten. Maar daar koop je niks voor. Wil je dingen echt effectief maken, dan moet je het vertalen naar wat mensen er hier en nu aan hebben. Wat het ze oplevert, wat het ze brengt. Je kent ze vast wel. Van die mensen die echt gedreven zijn op een bepaald onderwerp. Die hebben echt voor zichzelf helder waarom zij iets van belang vinden. Friedrich Nietzsche zei het zo: “Hat man sein Warum des Lebens, so verträgt man sich fast mit jedem Wie.” Oftewel als je maar weet waarom je iets doet, dan kan je elke manier waarop wel zo’n beetje aan. Dat moet je dus zien te vinden voor mensen.
Wat zijn hier voorbeelden van?
Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van eigenbelang. Redenen die ik van mensen heb gehoord om met verduurzaming bezig te willen zijn. In de vorige artikelen vind je voorbeelden van het algemene belang en het bedrijfsbelang.
- Omdat ik wil dat mijn kinderen ook op een schone planeet kunnen leven
- Omdat ik het erg vindt dat het milieu achteruit gaat
- Omdat ik graag wil dat het bedrijf succesvol is
- Omdat ik me wil inzetten voor een betere wereld, want dat geeft me een goed gevoel
- Omdat ik wil bijdragen aan een positieve verandering
- Omdat ik hier een beter mens door wordt
- Omdat dit nieuw elan geeft aan mijn werk
- Omdat het kan en ik vind dat we het dan moeten doen
- Omdat ik iets wil veranderen
- Omdat de werkgever het belangrijk vind en ik dat belangrijk vind
- Omdat het mijn werk meer betekenis geeft
- Omdat ik vind dat we vooruit moeten
- Omdat ik een win-win zie
- Omdat ik nog wil kunnen blijven genieten van auto’s, vrachtwagens, bussen, motorfietsen
- Omdat ik vind dat we niet achter kunnen blijven
- Omdat ik graag meewerk aan positieve dingen.
Hoe maak je dit voor mensen tastbaar?
Een goede manier om echt tot de kern van de zaak te komen, is door niet zozeer heel veel redenen te verzinnen, maar om op één reden even door te gaan. Dat kan door te blijven vragen: waarom? Bijvoorbeeld als iemand het erg vind dat het milieu achteruit gaat, dan is de vraag waarom vind iemand dat erg? Dat is bijvoorbeeld omdat iemand geniet van het in de natuur zijn en daar effect ziet. Waarom geniet iemand dan van in de natuur zijn? Omdat iemand daar kan ontspannen bijvoorbeeld. Maar waarom is het belangrijk om te ontspannen? Om dan lekker fris weer tegen dingen aan te kunnen kijken en dat is dan weer belangrijk omdat iemand graag nieuwe dingen ontwikkelt. Zo kom je dus veel verder dan alleen maar vragen naar allerlei redenen waarom iemand dit een belangrijk onderwerp vindt.
Wat is voor jou een mooi voorbeeld van een eigenbelang? Wil je hiermee aan de slag voor jullie organisatie? Doe dan Ambassadeursworkshops!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!