Effectieve tactieken voor een succesvolle wagenparkbeleidsverandering

“Maar ik wil niet dat ze denken dat ze allemaal een Tesla kunnen rijden, hoor.” “Wat nou als ze onredelijke eisen stellen?” “Het moet wel betaalbaar blijven voor het bedrijf, hè.” Zomaar een paar reacties die we regelmatig krijgen als we voorstellen om medewerkers mee te laten denken over het nieuwe wagenparkbeleid. En natuurlijk is dat ook wel een beetje eng. Want ja, zoveel mensen, zoveel wensen. Dus als je ze de vrije hand geeft, dan zou het maar zo kunnen zijn dat ze niet één vinger, maar de hele hand nemen. En als we het wagenparkbeleid aanpassen omdat het bedrijf duurzamer wil ondernemen, dan houdt dat natuurlijk wel in dat het bedrijf kan blijven voortbestaan, duurzaam, en niet failliet gaat aan het wagenpark. Maar vaak zijn bedrijven bang dat het meedenken van medewerkers leidt tot te hoge eisen, een te ingewikkeld proces en dat het dan veel te lang duurt voordat het rond is.

 

Goede oplossingen

“Ja, wat is dit nou voor een beleid! Eén stap vooruit, twee achteruit :(” “Leuk die vakantieregeling, maar ik kan nooit de auto lenen die voor mij geschikt is, dus ik kies niet voor elektrisch hoor!” “Oja, mogen we alleen nog maar uit dit aanbod kiezen?” Ja, dat zijn reacties die je zomaar op je dak kunt krijgen als je het wagenparkbeleid aanpast. Zeker als je strakker gaat sturen op de CO2 uitstoot (helemaal met de nieuwe WLTP normen…). Gedoe, gezeur en geleuter dus. Of dat je allemaal ‘maatwerk’ oplossingen gaat krijgen, omdat iedereen toch ineens die ene uitzondering heeft gevonden waarom hij/zij toch echt wel recht heeft op wat beters, mooiers, duurders. Of dat mensen zich uiteindelijk ontevreden gaan voelen omdat het niet is waar ze mee uit de voeten kunnen. Dat willen we natuurlijk voorkomen! Wij leiden bedrijven naar nulemissie wagenparken en mobiliteit en maken de medewerkers de sleutel tot succes – dat houdt dus in dat er zowel voor het bedrijf, als voor de medewerkers als voor het milieu een goede oplossing komt. Want dat kan wel!

 

Wat levert het op?

Want als je medewerkers inspraak geeft, dan creëer je draagvlak. Als je medewerkers inspraak geeft, dan maak je ze ambassadeurs. Als je medewerkers inspraak geeft, dan voelen ze een bepaalde verantwoordelijkheid. En dat is essentieel voor het succes van je nieuwe wagenparkbeleid.

 

Wat moet je dan doen?

Hoe pak je dit nou aan? Het begint met het goed bepalen van de uitgangspunten: waarom willen we een nieuw wagenparkbeleid, waarom willen we een duurzaam wagenparkbeleid, waar willen we op lange termijn staan en wat willen we op korte termijn bereiken?

Als je die kaders hebt gesteld, kan je in workshops aan de slag met elkaar. Met medewerkers die ambassadeur willen zijn voor dit onderwerp. Bijvoorbeeld vanuit een OR functie, wat een hele logische is, maar ook omdat ze betrokken zijn bij het onderwerp. Of omdat ze een groot bereik hebben binnen het bedrijf. Niet omdat ze manager zijn, maar natuurlijk leiderschap tonen. En dat gaat dus van hoog tot laag in de organisatie. Dan maak je samen nieuw beleid. En door een workshop aanpak, gebeurd er ook echt wat. Je wilt niet dat het bij overleggen blijft.

 

Hoe pakt dit uit?

In de Ambassadeursworkshops die wij doen voor dit onderwerp, merken we dat het enorm gewaardeerd wordt. “We hebben het echt samen gedaan.” “Ik voel me verantwoordelijk voor het uitdragen van het beleid.” “Er is echt naar ons geluisterd en we snappen ook wel dat de bergen niet tot in de hemel groeien.” Zonder uitzondering merken we draagvlak, merken we dat mensen het waarderen als er naar ze geluisterd wordt. Merken we dat mensen het heel fijn vinden om het samen te doen. En merken we dat we ook dan in een paar weken echt concreet resultaat kunnen behalen.

 

Wat ga jij doen om je collega’s inspraak te geven? Ambassadeursworkshops misschien?

 

Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!