Eén rapport is geen rapport, twee…

In de 10 jaar dat ik nu bezig ben heb ik meer dan 1500 artikelen verzameld. Van deze artikelen heb ik een korte beschrijving en kernwoorden, zodat ik ze makkelijk terug kan vinden. Hartstikke mooi natuurlijk, maar een beetje zonde als dat alleen maar op mijn computer te vinden is. Daarom bespreek ik in het artikel van deze keer drie van deze rapporten. En heb ik er een vraag over. In plaats van dat je dus 249 pagina’s door moet, is het nog geen 800 woorden. Te lezen in ongeveer drie minuten dus.

 

 

 

 

Global Fuel Economy –  An update for COP22

Het rapport is te vinden via deze link. Het rapport bevat 13 pagina’s.

 

Het Global Fuel Economy Initiative (GFEI) werkt aan minder brandstof verbruiken. Zij hebben het ´100 for 50by50´ initiatief waarin ze proberen 50% brandstof verbruik te verminderen voor 2050. Dit rapport gaat over het GFEI, wat ze doen, wat hun ideeën zijn en wat ze tot nu toe gerealiseerd hebben. Het gaat ook in op een aantal rapporten die ze hebben geschreven en welke voorbereidingen ze treffen voor COP22 – oftewel de volgende klimaatconferentie die in Marrakesh zal plaatsvinden. Dat laatste is maar een klein onderdeel, ondanks dat de titel anders doet vermoeden.

 

Wanneer moet je dit rapport lezen?

  • Als je de achtergrond wilt weten van het GFEI
  • Als je wilt weten waar het GFEI heeft gesproken om dit onderwerp onder de aandacht te brengen
  • Als je wilt weten welke resultaten GFEI in Kenia, Zuid-Afrika, Botswana en nog negen andere Afrikaanse landen heeft behaald. Zo is het verbruik in Mauritius met 20% gedaald ten opzichte van 2005.
  • Als je wilt weten wat China, de VS en Europa doen als het gaat om het verbruik van zware voertuigen. China is hier duidelijk verder in dan Europa.

 

Kernwoorden: brandstofbesparing, internationaal, regelgeving.

 

Global Automotive Executive Survey 2017

Het rapport is te vinden via deze link. Het rapport bevat 56 pagina’s.

 

Al voor het 18de jaar op rij publiceert KPMG dit onderzoek. Bijna 1.000 senior executives zijn bevraagd. Deze directeuren en managers werken onder andere bij autofabrikanten, leveranciers van de automobiel branche, financiële dienstverleners, verhuurbedrijven en ICT bedrijven. Daarnaast zijn nog eens meer dan 2.400 consumenten bevraagd.

 

Het onderzoek brengt interessante statistieken naar voren. Zo verwacht driekwart van de executives dat de gewone (interne verbrandings)motor nog heel lang de standaard blijft. Maar meer dan de helft ziet geen heil meer in diesel, behalve dan voor zware voertuigen.

Elektrische voertuigen krijgen het veel te zwaar door het ontbreken van infrastructuur en het worden juist de brandstofcelauto’s die het in de toekomst gaan maken – aldus meer dan de helft van de executives.

Ruim een derde van de consumenten denkt dat in 2025 de helft van de mensen die nu een auto heeft, die niet meer zelf wil bezitten.

 

Wanneer moet je dit rapport lezen?

  • Als je wilt weten wat directie en management denkt dat er staat te gebeuren in autoland.
  • Als je wilt weten wat de consument van de ontwikkelingen van zelfrijdende en elektrische auto´s vindt.
  • Als je wilt weten hoe men denkt over OEMs (de autofabrikanten) versus ICT bedrijven.
  • Als je wilt weten wie men het meest vertrouwd om een veilige zelfrijdende auto te bouwen.

 

Kernwoorden: toekomstperspectief, automobielbranche, marktontwikkeling.

 

Greenhouse Gas Intensity of Natural Gas

Het rapport is te vinden via deze link. Het rapport bevat 180 pagina’s.

 

De Natural & Bio Gas Vehicle Association Europe (NGVA) heeft onderzoek laten doen naar de broeikasgasintensiteit van aardgas. Belangrijk natuurlijk want methaan (belangrijkste component van aardgas) is als broeikasgas 20 maal zo sterk als CO2, maar wordt wel gezien als belangrijke transitiebrandstof naar een duurzame oplossing. Als dit inhoudt dat er in de tussentijd veel meer methaan de lucht in gaat, zouden we wel eens het paard achter de wagen kunnen spannen.

 

Wat blijkt: van bron tot en met wiel is de broeikasgas uitstoot voor auto’s 23% lager dan benzineauto’s en 7% lager dan diesels. Voor zware voertuigen is dit 16% voor CNG (ten opzicht van diesel) en 6-15% voor LNG (afhankelijk van de configuratie). In schepen ligt dit tussen de 11 en 21%. Gaan we echter naar biogas/groengas, dan is er meer dan 80% reductie mogelijk.

 

Wanneer moet je dit rapport lezen?

  • Als je wilt weten precies hoe de broeikasgasreductie is berekend.
  • Als je wilt weten welke onderdelen er allemaal in het proces zijn en hoeveel broeikasgasemissies daarmee gemoeid zijn.
  • Hoeveel methaan er vrij komt bij de verschillende onderdelen in het proces.
  • Als je meer wilt weten over waar CNG en LNG vandaan komen en wie belangrijke spelers zijn.

 

Kernwoorden: broeikasgasemissies, CNG, LNG, levenscyclusanalyse

 

Wat vind je van een uitwerking van artikelen over groener, schoner en slimmer rijden?

  • Heel interessant, ik zou graag regelmatig een uitwerking ontvangen
  • Interessant, maar ik zou genoegen nemen met de links naar de artikelen
  • Niet interessant, veel te veel werk al dat lezen
  • Iets heel anders.

Laat hieronder je mening achter omdat ik dan weet of je meer van deze artikelen wil lezen.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!