Een perfecte wereld

Een betere wereld creëren door het creëren van nulemissie wagenpark en mobiliteit. Waarbij ik 500 bedrijven en hun keten (leveranciers en klanten) volledig nulemissie wil maken. Dat is mijn doelstelling, mijn missie. Daar sta ik volledig achter. Het is best een hoop (zeker als je bedenkt dat die 500 bedrijven rustig 50 leveranciers en even zoveel klanten hebben), maar ik geloof in het stellen van grote, meeslepende doelen. Toch maak ik vaak mee dat er weerstand en angst om de hoek komt kijken als ik andere bedrijven uitdaag grote, brede doelen te stellen. “Ja, maar, dat gaan we nooit halen.” “Ja, maar, dat vinden we toch niet helemaal realistisch.” “Ja, maar, we weten niet hoe we dat moeten doen.” Ja, dat is vast allemaal waar, maar het is ook vaak de reden dat bedrijven stagneren in hun resultaat om de CO2 uitstoot van het wagenpark naar beneden te halen. Op zichzelf is er namelijk niks mis met een doelstelling van 2% CO2 reductie op een bepaald onderdeel, maar het gaat je natuurlijk niet helpen het echt radicaal anders aan te pakken en echt resultaat te behalen. In mijn optiek moet je twee soorten doelen stellen: grote, brede doelen voor een lange termijn, meeslepend, iets om naar toe te leven, iets om altijd mee bezig te zijn. En dan kleine, specifieke doelen voor een korte tijd, waar je dan keihard aan werkt om het voor elkaar te krijgen en waarbij je je blijft afvragen: draagt dit bij aan mijn grote doel? Want 50x die 2% emissiereductie (absoluut gezien dan) is uiteindelijk wel nulemissie.

 

Lastig

Ongemak. Dat mag je best voelen als je een doel stelt waarmee je echt wat wilt bereiken. Dat je denkt: hoe krijg ik dat nou weer voor elkaar. In 1994 werd de term “Big Hairy Audacious Goal – BHAG)” geïntroduceerd door auteurs James Collins en Jerry Porras. Dat is waar het hier over gaat. Echt zo’n monster dan steeds op de achtergrond aanwezig is en je voelt dat je er wat aan moet doen. Het geeft een visie voor de lange termijn en helpt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het is groot en groots, het is breed, het is meeslepend. Het is echt iets dat je nu nog niet kunt overzien, maar dat je op termijn wel voor elkaar kunt krijgen. En dat kan je dan vertalen in een doel voor over drie jaar en voor over een jaar. Daarmee kan je een vertaling maken naar de kwartalen, maanden en weken.

 

Inspirerend

“We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.” – John F. Kennedy. Waren de Amerikanen op de maan gekomen als JFK had gezegd: jongens, weet je wat we doen? We proberen dit jaar 2% dichter bij de maan te komen. En volgend jaar weer. En misschien komen we er dan wel eens. Nee, hij wilde een man op de maan zetten en was daar heel duidelijk in. En ja, dat was lastig, maar juist daarom deed hij het.

“…a computer on every desk and in every home.” – Bill Gates. Als Bill Gates en Paul Allen een doel hadden gesteld: we zouden het wel aardig vinden als een aantal bedrijven en particulieren van ons een computer kopen, hadden we dan zoveel computers om ons heen gezien? Was de smartphone er dan geweest? Zaten we dan met onze tablet op schoot naar het nieuws te kijken? Het was een grootse visie die er voor heeft gezorgd dat er grootse dingen gebeuren.

“We have a choice to make during our brief visit to this beautiful blue and green living planet: to hurt it or to help it.” – Ray Anderson, InterfaceFlor. Ray Anderson wil Mission Zero® behalen. Niks geen half werk, maar echt geen invloed meer op de omgeving. Hij beschrijft dat heel mooi in zijn boek Duurzaam en Succesvol Ondernemen. En daar wordt dus ook echt resultaat behaald. Het energieverbruik om hun tapijttegel te produceren daalde met maar liefst 60%. Tel uit je winst.

 

SMART

SMART ken je vast wel. En dat is een manier die veel mensen gewend zijn om te gebruiken. En oh wee, als je er vanaf wijkt. Want dan zou het niet meer haalbaar zijn en dan is het doel niet goed. Voor die doelen die je per kwartaal stelt is SMART heel erg nuttig. Maar als je echt vooruit wilt komen en lange termijn wilt kijken, dan is SMART helemaal niet zo slim.

Specifiek zijn op lange termijn geeft je namelijk niet de flexibiliteit die je nodig hebt. Zei Bill Gates: er moet een beeldscherm komen, met een kastje van 20 bij 30 bij 40 centimeter? Nee, hij zei: een computer. Niet meer en niet minder. Je kunt nu nog niet zeggen: alleen maar elektrische auto’s in het wagenpark, want dan snij je de pas af naar nieuwe technologie die op termijn wel eens een veel betere optie zou kunnen zijn. Nulemissie daarentegen is altijd goed, omdat dit de essentie raakt.

Meetbaar is natuurlijk wel handig, nulemissie is ook iets dat meetbaar is, maar daag jezelf wel uit naar een groot doel. Tien keer, honderd keer meer dan je gewend bent.

Acceptabel mag natuurlijk wel, maar dan wel vanuit de gedachte: bijdragen aan die betere wereld. Acceptabel zodat iedereen er mee akkoord gaat: nee. Acceptabel omdat je er echt mee vooruit komt: ja.

Tijdgebonden hoeft helemaal niet. Het is niet verkeerd om te denken: dit is een doel voor over veertig jaar, maar het helpt je ook niet. Denk gewoon aan de verre toekomst, als het leven goed is, en alle dromen zijn uitgekomen.

Realistisch is echt een dooddoener voor een groot, breed doel. Want hoe weet jij nu wat er over 10 jaar realistisch is. Mensen overschatten wat er in een jaar gebeurd en onderschatten wat er in 10 jaar gebeurd. Laat staan 20, 30, 40. Dus voor je grote, meeslepende doel wil je niet iets dat realistisch in de oren klinkt.

 

Stel je voor

Stel je eens voor: de ideale wereld. Wat als die bestaat? Wat als we helemaal geen vuile emissies meer uitstoten? Wat als we helemaal nooit meer in de file staan? Wat als schone energie gratis geproduceerd kan worden? Wat als we alle grondstoffen opnieuw kunnen gebruiken? Wat als we als bedrijf consequent bijdragen aan een betere wereld? Wat als we als medewerkers helemaal zelf onze tijd in kunnen delen en onze doelen halen? Schrijf dat soort dingen eens voor jezelf op/ Welk doel zou je stellen als je wist dat niks je kon tegenhouden? Als je met een toverstafje kon zwaaien en alles is mogelijk? Ik daag je uit om zo’n doel te stellen. Tien keer, honderd keer groter dan je in eerste instantie kunt bedenken.

 

Wat is jouw grote, brede, meeslepende, doel? Laat het hieronder achter zodat we je allemaal aan kunnen moedigen.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!