Duurzaam gedrag: een strijd met onze natuurlijke instincten

Ben je iemand die het moeilijk vindt om duurzaam te leven, dan zal dit artikel een hoop helderheid geven over waarom dat zo is. Daar is namelijk een logische verklaring voor. Duurzaam gedrag vertonen en dit op lange termijn volhouden is niet iets wat de mens zonder enige moeite doet, omdat dit niet van nature in ons zit. Onze hersenen zijn niet op die manier ingesteld. Het is daarom ook niet gek dat we maar blijven autorijden en vliegen. Of dat we het een uitdaging vinden om minder te consumeren of fairtrade producten aan te schaffen, terwijl veel mensen zich toch zorgen maken om het milieu en de arbeidsomstandigheden in derdewereldlanden, en hier dagelijks aan denken.

Duurzaamheid is een onderwerp dat steeds vaker op het nieuws wordt besproken, met name in de vorm van klimaatverandering. Gerard Tertoolen heeft onderzoek gedaan naar wat dit onderwerp met ons doet en is tot interessante inzichten gekomen. Zijn focus was om erachter te komen hoe alle informatie gerelateerd aan klimaatverandering overkwam bij burgers en hoe ze door deze informatie beïnvloed raakten. Gerard is tot de volgende conclusie gekomen: mensen die zich bewust zijn van het milieu en bereid zijn om iets te ondernemen op dat gebied, maar die tegelijkertijd continu geconfronteerd worden met de beschuldiging dat de mens het milieu vernielt, passen hun gedrag niet aan, en gaan het milieu zelfs minder belangrijk vinden hierdoor! Een totaal tegenovergesteld effect dus.

De evolutie krijgt de schuld

Hoe ontstaat dit tegenovergestelde effect? Gerard legt het uit. Evolutionair gezien hebben onze voorouders zich nooit zorgen gemaakt om het milieu. We zijn altijd gefocust geweest op het maximaal benutten van onze omgeving en alles wat de omgeving ons te bieden heeft, leeg te roven. Wanneer er niks meer uit de omgeving te halen viel, trokken we verder naar een ander gebied om daar hetzelfde te doen. Dit is hoe we hebben geleefd tot nu toe. Alleen wat er nu is veranderd, is het feit dat onze omgeving verbreed is tot de hele wereld en dat we ons ‘leegroof’ gebied niet meer kunnen uitbreiden.

Van nature zijn onze hersenen dus gericht op onszelf en de omgeving waarin we ons bevinden. Alles wat we doen, doen we in het belang van onszelf, en niet in het belang van alle mensen bij elkaar. Daarnaast hebben we altijd op korte termijn gehandeld in plaats van lange termijn. De mens is namelijk altijd bezig geweest met overleven, waarbij er geen ruimte was om rekening te houden met anderen en wat er nog komen zal. Dat is wat het zo moeilijk maakt om met duurzaamheid bezig te zijn: het kost ons veel moeite om na te denken over de volgende generaties die na ons zullen leven. We zijn op zo’n manier geprogrammeerd dat we alleen aan onszelf denken.

Hoe moet het dan wel?

Informatie over klimaatverandering in combinatie met de mededeling over wat de gevolgen zijn voor onze kinderen en kleinkinderen, leveren meer op dan wanneer er over de hele mensheid wordt gesproken. Het onderwerp duurzaamheid moet op zo’n manier worden overgebracht dat het dicht bij de mens staat; het moet betrekking hebben op ons. Alleen dan kunnen we een duurzame toekomst waarmaken.

Wil je meer weten over hoe mensen overtuigd kunnen worden om duurzaam gedrag te vertonen? Of wil je eindelijk de stap zetten om je personeel te motiveren mee te werken aan het verduurzamen van jullie wagenpark en mobiliteit?

 

Zero-e geeft workshops waarin de focus ligt op het gedrag. Neem contact met ons op en we plannen zo snel mogelijk een gesprek in.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!