Duurzaam en succesvol ondernemen een boekbespreking
Duurzaam en succesvol ondernemen is niet een boek dat je in een middagje uitleest. Maar als je aan het eind bent, zit je wel vol inspiratie en goede moed! Tenminste, dat had ik toen ik het uit had. Wat een ontzettend inspirerende ondernemer en wat heeft Ray Anderson (oprichter van tapijttegelfabrikant Interface) veel voor elkaar weten te krijgen! In deze boekbespreking neem ik je mee in de hoogtepunten van het boek en leg ik uit waarom ik denk dat het verplichte kost zou moeten zijn voor iedereen die met het onderwerp bezig is. Wil je het boek zelf lezen? Bestel het dan bijvoorbeeld hier.
De essentie
Centraal in het boek staat Mount Sustainability. Een super simpel plaatje. Minder is meer, dat blijkt ook hier uit. Een berg. Een poppetje. En “0” footprint bovenaan de berg. Want dat is waar Ray Anderson naar toe wilde: “Ik wilde dat Interface, een bedrijf dat zoveel olie verwerkte dat je het bijna kon beschouw en als een verlengstuk van de petrochemische industrie, de eerste volledig duurzame onderneming in de geschiedeins zou worden; dus geen schoorsteenpijpen meer, geen afvoerbuizen meer, geen schade aan het milieu en niets aan de aarde onttrekken dat de aarde niet zelf gemakkelijk kan aanvullen.”
Als de oprichter van het bedrijf zo’n duidelijke visie heeft, dan kan er echt wat gebeuren!
Ik geloof ook dat het uiteindelijk mogelijk is voor elk bedrijf om zijn wagenpark en mobiliteit, ook in de keten, zo in te richten dat het emissieloos is. Het boek laat wel zien dat het niet makkelijk is. Het is niet voor niets een berg die beklommen moet worden. Een enorme motivatie is wel nodig.
Motivatie is motiverend
Ray Anderson gebruikt een het verhaal van rendieren op St. Matthew Island om duidelijk te maken hoe wij met onze aarde om gaan. Als je het niet kent, lees dan hier de stripversie. Maar hij gaat in het boek ook in op stijgende temperaturen en dus smeltende ijskappen, het toenemen van de intensiteit van stormen, minder toegang tot drinkwater, verstoorde ecosystemen, ontheemden en het verlies aan biodiversiteit. Toch, dat vind ik niet het sterkste argument in het boek. Constant hamert hij er op dat duurzaam ondernemen meer winst maken betekent. “Het gaat hierom: door duurzaam te ondernemen heeft mijn bedrijf in diverse opzichten een voorsprong op de concurrentie. Het is de sterkste, meest onderscheidende factor op de afzetmarkt die ik in mijn hele carrière heb meegemaakt. Onze kosten zijn gedaald, de winsten zijn gestegen en onze producten zijn beter dan ooit. Dit heeft ons meer positieve zichtbaarheid en goodwill van onze klanten opgeleverd dan we met een of andere gelikte, dure advertentie- of marketingcampagne ooit hadden kunnen bereiken.” En denk niet dat dit onderscheidende vermogen verminderd is in de laatste jaren. Minder verbruik blijft betekenen minder kosten, dus grotere marges, in productontwikkeling blijven innovaties mogelijk.
Rendement
Concrete cijfers worden er ook in het boek gegeven. Aan alles merk je dat Ray Anderson gewoon een grote industrieel is die niks zweverigs doet of met planten wil knuffelen. Hij wil harde cijfers zien en kan deze ook laten zien. Maar liefst 45% van hun energie wordt hernieuwbaar opgewekt. Het energieverbruik per geproduceerde tegel ligt 40% lager (dat scheelt kosten!). 50% van de gebruikte materialen zijn gerecycled of op basis van natuurlijke grondstoffen. 91% afval is bespaard. Dat zijn nog eens cijfers.
Kortom. Wil je een inspirerend boek lezen van een ondernemer uit het grootbedrijf die laat zien hoe het wel kan: Duurzaam en succesvol ondernemen is een schoolvoorbeeld.
Welk boek inspireert jou? Laat het in het commentaarveld hieronder even weten.
Deel het artikel via de onderstaande buttons!