Dikke bus, dikke pret, nulemissie

Het is gelukt: wij zijn verhuisd. Zero-e is neergestreken in De Nieuwe Stad. Het is mij altijd een wonder hoeveel dozen spullen je in één kantoor kwijt blijkt te kunnen, maar gelukkig hadden Menno en ik hulp van onze twee afstudeerders Erik en Jelle, dus ging het allemaal moeiteloos.

 

Nulemmissie, bakken met laadruimte

Daarbij was Jeroen Hogenstijn van Stam Renault zo vriendelijk om ons een verlengde Master Z.E. te lenen. En daar past een hoop in!!

 

CO2 reductie, duurzaam ondernemen, bestelbus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lege bus, volle bus. Wat een ruimte.

 

Deze Master Z.E. heeft overigens ook nog eens een extra lichtgewicht vloer, zodat je voldoende gewicht kunt meenemen. Maar zoals je ziet, hadden wij vooral het volume nodig. En waren we heel blij dat niet alle tafels uit elkaar geschroefd hoefde te worden…

 

Renault Z.E.

De Master is niet het enige elektrische model van Renault. Zij waren er al snel bij als het gaat om elektrisch rijden. Op dit moment is ook de Kangoo in een Z.E. versie te krijgen en hebben ze de ZOE en de Twizy. Die laatste ook in een ‘bestel-model’ zodat je er bijvoorbeeld pizza’s mee kunt bezorgen. Maar we zijn blij dat we de Master Z.E. hadden om te verhuizen uiteraard. Deze verlengde Master Z.E. heeft een actieradius van ongeveer 120 kilometer (vol beladen met 1.000 kg). Ruim voldoende voor wat wij te doen hadden uiteraard. Maar heb je een kleinere versie (de L1H1, vol beladen), dan haal je de 140 kilometer wel.

 

Accu

En als die actieradius niet voldoende is, dan kan je hem natuurlijk gewoon aan de lader leggen. Bij een openbaar laadpunt is hij na zes uur weer vol en met één uur laden kan je weer 25 kilometer verder. Vroeger was het zo dat je de batterij alleen kon huren, maar tegenwoordig kan je de batterij bij een Renault Z.E. ook kopen. Het is maar net wat je zelf handiger vindt. Lease je de Renault, dan zal de leasemaatschappij de batterij waarschijnlijk kopen. Maar wordt jij natuurlijk nog steeds ontzorgt, want de leasemaatschappij regelt alles als er iets aan de hand is. Mocht je de Z.E. nou kopen, dan is het huren van de batterij een overweging waard. Je weet precies waar je qua kosten aan toe bent, als er iets met de batterij is, wordt deze meteen omgewisseld en kan je weer verder en dus geeft dit een hoop duidelijkheid. Als ik er vanuit ga dat je met een Master elke dag 120 kilometer rijdt en dat 220 dagen per jaar, dan zit je aan ongeveer € 130 huurkosten per maand.

Overigens heeft de ZOE nog iets extra moois qua laden. Die heeft een Caméléon lader. Dit houdt in dat de auto altijd met het maximaal beschikbare vermogen van het laadpunt laadt. En dat houdt in dat hij in 2-3 uur vaak op te laden is (@ 22kW). Dat is natuurlijk lekker snel – even een overlegje bij de klant en hij zit zeker weer halfvol. En dan komt er een nieuwe ZOE die een actieradius van bijna 400 kilometer beloofd en die je (dankzij de snellader) in een half uur al 150 km actieradius kunt geven. Je kunt in de nieuwe ZOE ook kiezen voor 100% gerecycled textiel. Extra duurzaam dus.

 

Hoe rijdt de Master Z.E.?

Laten we eerst even vaststellen dat ik geen bestelbus-journalist ben en dus geen uitgebreide ervaring in het rijden met bestelbussen. Maar ik vind het wel ontzettend leuk om te doen. En hoe groter de bus hoe leuker. Dus ik heb me sowieso ontzettend vermaakt.

Het is een elektrisch voertuig. Kortom: het komt heel goed van z’n plek. Voor zo’n dikke bus dan natuurlijk. Maar het is echt opvallend hoe makkelijk het wegrijdt en hoe soepel alles gaat. Waar je in een dikke diesel natuurlijk ook veel koppel voor handen hebt, is dat toch altijd meer ‘werken’, of in ieder geval klinkt het zo. Maar de Master Z.E. rijdt echt super soepel.

Inparkeren was ook geen enkel probleem. Met een achteruitrijcamera en heel erg fijne spiegels, is dat natuurlijk ook niet echt ingewikkeld meer.

Hij rijdt dus lekker weg, is makkelijk de bocht om te krijgen, heeft een heel mooi ‘geluidje’ (ook een elektromotor kan je horen, als je wilt) en het schudt en trilt allemaal niet. Heerlijk rijden dus. En wij hadden hem natuurlijk op de eco-stand staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Past precies. Rechts twee mooie achterkanten, op de oude parkeerplaats.  

 

Ruil ik mijn hatchback in voor een bestelbus?

Nou… dat dan weer net niet. Alhoewel ik het erg leuk vond om mee te rijden, is het natuurlijk niet handig om groter te rijden dan noodzakelijk. Maar volgend jaar november zal ik deze groengas auto gedag moeten zeggen, dus wordt er ook proefgereden in een ZOE.

En iedereen die uit de voeten kan met de opgegeven actieradius, die kan ik de bus natuurlijk van harte aanbevelen. Het lijkt me heerlijk dat als je één of twee klusjes op een dag hebt (en dat gebeurd natuurlijk vaak zat), je tussendoor even in deze bus kunt zitten. Lekker stil, lekker vlot, lekker wendbaar.
Heb je er vragen over, stel ze gerust.

 

Weet je niet voor welke voertuigen uit jullie wagenpark elektrisch nu al een optie is? Kijk dan even op onze Fleet-e pagina: elektrisch rijden makkelijk gemaakt!

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!