Denk klein en je behaalt grote resultaten met zuinig rijden
Als je bezig bent met een verbruiksmonitor in het kader van zuinig rijden en je collega’s hebben een cursus gehad voor het nieuwe rijden om het verbruik van de auto naar beneden te halen, dan wil je dat dit effect heeft. Bijvoorbeeld omdat je wat wilt doen aan de CO2 uitstoot. Je loopt er misschien tegenaan dat de verbruiksmonitor en het delen van gegevens in eerste instantie nog wel effect heeft, maar later niet meer. Dat heeft te maken met het volgende.
Weet waar je staat in relatie tot het doel: verbruiksmonitor
Waarschijnlijk heb je in eerste instantie goede resultaten gehaald door de resultaten van jullie monitoring te delen. Dat is niet zo gek, want mensen moeten weten waar ze staan in relatie tot het doel dat ze moeten behalen. En dan ga ik er vanuit dat je hebt bepaald hoeveel zuiniger er verwacht wordt dat ze rijden. Anders heb je nog geen doel bepaald en dat is natuurlijk wel belangrijk als je wilt dat mensen zuinig rijden. Hoe zuinig is zuinig?
Maak de CO2 uitstoot concreet
Maar alleen weten waar je staat in relatie tot het doel is niet genoeg. Zeker als mensen niet steeds dicht bij het doel komen. Daarom moet je het ook concreet maken. Dus tijdgebonden: wanneer moeten ze het verbruik van de auto naar beneden hebben gebracht. En specifiek: hoeveel zuiniger moeten ze rijden. En uitvoerbaar: door de tips van het nieuwe rijden op te volgen. En daarbij richt je je op de inspanning. In hoeverre doen ze hun best om zuinig te rijden? Zie je dat ze het voertuig voor het stoplicht laten uitrollen? Zie je dat ze niet hard optrekken?
Vergelijk het verbruik van de auto met anderen
En als laatste is het natuurlijk niet alleen belangrijk dat collega’s zien hoe goed ze het doen ten opzichte van zichzelf, maar ook ten opzichte van anderen. Daarom is een verbruiksmonitor ook een goed middel: je ziet hoe je het doen in relatie tot de rest van je team of je afdeling bijvoorbeeld. Daarbij is het natuurlijk van belang appels met appels te vergelijken. De collega die voor een werk al 4x deze maand op en neer moet van Utrecht naar Amsterdam heeft een ander verbruik dan de collega die onderhoudsklusjes doet in en rondom zijn woonplaats.
Deze drie onderdelen komen uit het boek Think Small. Het boek Think Small gaat over hoe je grote doelen bereikt door juist in kleine stappen te denken. Hierin staat een aantal dingen die je moet doen tijdens de implementatie in het kader van feedback. Door constant en gestructureerd progressie te maken. De lessen uit Think Small kan je dus heel goed gebruiken om de gedragsverandering die nodig is bij de implementatie van een zuinig rijden traject te bewerkstelligen.
Hoe zorg jij dat een training het nieuwe rijden daadwerkelijk tot resultaat leidt? Laat het hieronder weten omdat dit tot inspiratie kan dienen voor anderen.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!