Delen

Eerder introduceerde ik de Think Small methode als manier om een succes te maken van je groener, schoner en slimmer rijden project. Door ogenschijnlijk kleine dingen, kan je grote veranderingen te weeg brengen. Ik schreef over hoe belangrijk het is dat collega’s zich committeren aan het plan. En hoe effectief belonen werkt, in combinatie met het zetten van repercussies. Ook is het heel erg belangrijk dat je zorgt dat mensen dit met elkaar delen. En niet alleen doordat ze er over praten, maar ook doordat ze elkaar actief ondersteunen. Daar ga ik op in, in dit artikel.

Het hoort bij de andere essentiële ingrediënten die je nodig hebt om je plan te laten slagen:

  • Zorgen dat mensen zich committeren
  • Bepalen hoe je mensen gaat belonen
  • Borgen dat mensen met elkaar delen
  • Organiseren dat de resultaten goed worden gemonitord en
  • bovenliggend: volhouden.

 

Wat is delen?

Het klinkt zo simpel: delen. Iets dat je ouders je al leerde toen je klein was. Ofwel omdat je broertjes of zusjes had, of mogelijk wanneer vriendjes en vriendinnetjes over de vloer kwamen: niet alles is voor jou. Maar het is ook de andere kant van delen: gedeelde smart is halve smart. Het is heel fijn om lastige dingen te kunnen delen, je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vele handen maken licht werk. En denk eens terug aan het committeren: is het niet heel fijn als iemand je kan helpen cq. houden aan de afspraak die je zelf hebt gemaakt? Niet altijd per se leuk natuurlijk, maar het is wel effectief. Misschien ken je het wel als je een keer hebt geprobeerd om af te vallen. Het is heel vervelend als iemand je dan taart aanbiedt en maar blijft aandringen. Als zo iemand je helpt door je gewoon over te slaan met het uitdelen, wordt het een stuk makkelijker voor je om die taart niet te eten.

Er zijn drie manieren om te delen:

  1. Vraag om hulp
  2. Vraag om ondersteuning
  3. Doe het samen.

Ze lijken misschien op het eerste oog veel op elkaar, maar elk heeft zo zijn accentverschillen. Ik werk het hieronder uit.

 

Hoe geef ik invulling aan het vragen om hulp?

Bij het vragen om hulp gaat het erom dat je zorgt dat je niet in de verleiding komt om het verkeerde te doen. Ik zal in de voorbeelden die ik uitwerk er vanuit gaan dat jullie een campagne zijn gestart om meer mensen op de fiets te krijgen. Een aantal heeft zich aangemeld om een maand lang zoveel mogelijk op de fiets te komen. Deze mensen kunnen vragen om hulp door anderen te vragen spullen voor ze mee te nemen, als dat ze weerhoud om op de fiets te komen. Ze kunnen vragen of vergaderingen extern zoveel mogelijk op dezelfde dag gepland kunnen worden, zodat ze die dag met de auto gaan, maar de andere dagen met de fiets. Maar zoiets als de fietsenstalling dicht bij de ingang van het pand zetten, helpt ook om niet in de verleiding te komen alsnog met de auto te komen. Als je vanaf de fietsenstalling altijd nog vijf minuten moet lopen, maakt dit het aanzienlijk minder prettig.

 

Hoe zorg ik voor ondersteuning?

Waar je bij het vragen om hulp vooral zorgt dat je niet in de verleiding komt om het verkeerde te doen, is het vragen om ondersteuning vooral gericht op het goede kunnen doen. Jij kunt er dus bijvoorbeeld voor zorgen dat die medewerkers die een maand fietsen het zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt. Dat de fietsenstalling goed op orde is en er mogelijkheden zijn om je elektrische fiets op te laden. Dat andere collega’s rekening houden met de fietsende collega’s. Dat de groep bijvoorbeeld een extra reiskostenvergoeding krijgt, of in ieder geval dat de vergoeding die ze krijgen gewoon doorloopt. Dat ze mogelijk een elektrische fiets kunnen uitproberen als ze die nog niet hebben. Alles waardoor ze zich ondersteund voelen.

 

duurzaam ondernemen, CO2 reductie, mobiliteitDoe het samen

En dan is het natuurlijk dat er echt een gevoel van samen-doen komt bij de deelnemers die meedoen aan deze actie. Zij zijn de groep die elkaar helpt, die elkaar weet te vinden, die elkaar steunt als het even wat lastiger is. Maar zij doen het ook samen met de rest van het bedrijf. Laat dit niet iets worden van een specifiek clubje. Ja, het clubje ondersteunt elkaar en vraagt elkaar om hulp, maar alle collega’s kunnen hier aan meedoen en aandacht voor hebben. Het zijn een paar ambassadeurs die hier als eerste mee beginnen, maar het is iets waar het hele bedrijf profijt van heeft, dus dit mag in het hele bedrijf gevoeld worden.

 

Dit was het vierde deel van de minicursus over hoe je succesvol je groener, schoner en slimmer rijden project implementeert. De volgende keer ga ik in op dat je goed moet weten waar je staat ten aanzien van de resultaten die je wilt behalen. Als je vragen hebt in de tussentijd, kan je ze zoals altijd onderaan het artikel stellen.

 

Wil je niet wachten op de minicursus en gelijk aan de slag op een simpele en laagdrempelige manier? Kijk dan hier voor de vijf stappen naar gegarandeerde en gedragen groene mobiliteit waarbij ook de Think Small methode behandeld wordt.

 

Welke dingen doen jullie samen in de organisatie? Laat het hieronder weten!

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!