De waterstoftrein dendert door
10 miljard euro investeert Europa de komende jaren in groene en digitale transitie. En waterstof is daarbij één van de tien prioriteiten. Vaak worden wij gevraagd: “Wordt het waterstof of elektrisch.” En dan bedoelen mensen natuurlijk waterstof-elektrisch of batterij-elektrisch. Wij zijn van mening dat het èn èn is. Er is èn ruimte voor batterij-elektrische voertuigen, èn ruimte voor waterstof-elektrische voertuigen. Niet in de laatste plaats omdat beide ontwikkelingen sterk ondersteund worden door Europa en we er dus nog veel over gaan horen.
In de waterstofstrategie die Europa halverwege vorig jaar publiceerde, is een duidelijke koers uitgezet. Daarbij is een investeringsagenda opgesteld. Van nu tot en met 2050 verwacht Europa maar liefst € 180-470 miljard te investeren.
Even een zijstapje: laat duidelijk zijn dat de waterstof die nu geproduceerd wordt (maar liefst 70 miljoen ton wereldwijd) niet groen is, maar gewoon voor 95% een fossiele oorsprong heeft.
Tot 2030 heeft men een iets specifieker beeld bij waarin voor hoeveel geld geïnvesteerd wordt:
- 30 miljard in elektrolysers – voor de productie van groen waterstof
- 300 miljard in groene stroom – zodat er met die stroom ook waterstof geproduceerd kan worden
- 10 miljard in CO2 opslag – zodat waterstof van een fossiele oorsprong toch minder beslag legt op de CO2 uitstoot
- 65 miljard in opslag en transport en dat is dan inclusief tankstations.
Kortom: er wordt heel veel geld geïnvesteerd in waterstof en dit leidt tot innovaties en een ontwikkeling van de markt voor waterstof. In welke mate dit voor transport gebruikt wordt, is natuurlijk maar de vraag. Want daar zijn ook andere oplossingen toe te passen. Maar de EU wil wel toe naar een integrale strategie.
Daarbij zet ze in op hernieuwbare en koolstofarme brandstoffen, inclusief waterstof. Zeker voor zwaar transport. Maar Europa ziet ook nog mogelijkheden voor bio- en synthetische brandstoffen.
Twijfel je of je hier wat mee moet? We sparren er graag even met je over. Je kunt je vast voorbereiden door na te denken over: waarom zou je wat met waterstof willen? Wat zijn voor jullie redenen om hier op in te zetten? Wat is jullie lange termijn visie voor het wagenpark en de mobiliteit? Hoe kan je het integreren in andere wegen die jullie zijn ingeslagen? Welk deel van het wagenpark zou geschikt zijn? Welk deel van het wagenpark is het moeilijkst te verduurzamen? Ken ik initiatieven in de buurt waar ik op aan kan haken?
We spreken je er graag over!
Wil je weten waar voor jou de kansen liggen? Neem contact op!
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”