De vijf stadia van een duurzaam bedrijf
Bedrijven die bezig zijn met verduurzaming, doen dit om allerlei verschillende redenen. De ene geeft aan te willen voldoen aan wet- en regelgeving want die heeft van RVO te horen gekregen dat ze een EED rapportage moeten maken. De volgende wil voorop blijven lopen in de markt en zich blijvend onderscheiden van concurrenten, een sterk duurzaamheidsbeleid maakt daar onderdeel van uit.
Kortom: bedrijven bevinden zich in verschillende stadia op de weg naar nulemissie wagenparken en mobiliteit. Het is een weg die je kunt bewandelen (wel zo duurzaam 😉 ) en waarop je dus ook verder kunt komen. In dit artikel zijn de vijf stadia uitgelegd. In welk stadium bevinden jullie je?
De achterhoede
Tenzij het bedrijf is gestart vanuit een duurzame visie, begin je doorgaans logischerwijze in de achterhoede. Je moet het allemaal nog uitzoeken. Klanten vragen af en toe om duurzaamheid, maar het is toch vooral voldoen aan wetgeving. Elke keer opnieuw moet je nadenken over: wat doen we eigenlijk om CO2 te reduceren. En hoor eens: natuurlijk start je daar. Er moet een goede reden zijn om hier mee aan de slag te gaan. Maar: let op, die goede reden moet wel snel gevonden worden, want je wilt niet constant tegen ditzelfde probleem aan blijven lopen. Jij moet aan de slag met een duidelijke overtuiging, visie en doel, zodat je los kunt breken uit die achterhoede.
Het peloton
De truc om uit die achterhoede los te breken is om intentioneel met duurzaamheid, wagenpark en mobiliteit om te gaan. Niet zomaar te doen en hopen dat het goed komt. Je bent bijvoorbeeld bezig met of al gecertificeerd. Het staat op de website en er is iemand verantwoordelijk voor. Je gaat op zich lekker mee. Maar: je bent nog niet zo ver dat je die certificering of je duurzaamheidsstrategie inzet om constant verschil te maken in en met de organisatie. Hij wordt nog niet gebruikt om ook echt te sturen.
De voorhoede
Dat is als je in de voorhoede belandt. Je gebruikt de duurzaamheidsdoelstellingen strategisch. Het is niet meer van één iemand, maar er zijn meer mensen bij betrokken. De directie is aangehaakt en ziet een belang. Er wordt met stakeholders over gepraat. De certificering wordt gebruikt om verder te komen als bedrijf. Nu ben je de goede weg ingeslagen! Maar: alhoewel je in de voorhoede zit, ben je niet de enige in je branche. Jij bent toe aan het maken van de volgende stap en echt koploper worden. Het verschil maken en je duurzaamheidsdoelstellingen niet alleen constant behalen, maar verbeteren.
De koploper
De directie is niet alleen aangehaakt, maar zet zich ook dagelijks in voor verduurzaming. Er is niet alleen een plan, een visie, een goede overtuiging, hij wordt ook uitgevoerd en geleefd. De hele organisatie is op de hoogte van de plannen, het is een permanent punt op de agenda. Jullie worden in je branche gebruikt als voorbeeld van hoe het moet. Maar hoe succesvol je ook bent, het lijkt alsof zolang je succes groter wordt, ook je problemen groter worden. Nu moet je de stap maken om het succes automatisch te laten gebeuren en niet constant aan moet hoeven blijven zwengelen.
De rentmeester
Je bent er: het stadium dat het eigenlijk allemaal als vanzelf gaat. De beweging is in gang gezet en is niet meer te stoppen. Nulemissie is zo normaal als dag en nacht. Iedereen in het bedrijf is intrinsiek gemotiveerd om hier mee bezig te zijn. Natuurlijk: de markt verandert, er komen nieuwe collega’s bij, er zijn nieuwe marktontwikkelingen. Je moet er dus wel bovenop blijven zitten. Je bent constant bezig met: hoe laat ik dit verder groeien, uitbouwen en floreren. Hoe houd ik iedereen intrinsiek gemotiveerd.
In welk stadium bevinden jullie je? Laat het antwoord hieronder achter in de chat!
Deel het artikel via de onderstaande buttons!