De (elektrische) motorfiets. Een aanvulling op je wagenpark of een afbreukrisico?

De wind door je haren. Het gevoel van ultieme vrijheid. Enorm hard door de bocht. Dat zijn veel gehoorde associaties met motorrijden.

Maar als motorrijder kan ik je vertellen: je wilt die wind helemaal niet door je haren, want dan gaan ze maar klitten… En voor degene met een wat korter kapsel: daar zit je helm gewoon overheen. Je moet nog net zo goed stoppen voor rood. En geloof me, de meeste motorrijders gaan rechtdoor een stuk harder dan door de bocht. Nog even afgezien van het feit dat er vaak wat voor je rijdt waar je rekening mee moet houden.

Toch heb ik heel wat kilometers op de motor doorgebracht. Ik heb ongeveer een jaar ook woon-werkverkeer er mee gereden. En dat heeft zeker voordelen. 2 april is het zelfs de Dag van de Motorrijder. Is de motor dus een goede aanvulling op je wagenpark? Wat zeg je tegen diegene die daarmee aan je bureau komt? En is het een goed idee voor het milieu? In dit artikel vijf redenen om het wel en vijf redenen om het niet te doen.

 

Wat zijn de voordelen van de motorfiets voor de woon-werk en zakelijke ritten?

 

1.      Minder brandstofverbruik

Over het algemeen zijn motoren zuiniger dan auto’s. Niet zo gek natuurlijk, een motorfiets is veel lichter dan een auto. Maar motoren leveren vaak wel een stuk hogere prestaties, dus het is wel afhankelijk van het model dat je kiest. Nou is het bij leaseauto’s al jaren (decennia misschien al wel) lang gebruikelijk dat de werkgever niet toestaat een sportmodel uit te kiezen. En dat kan hier ook de oplossing zijn.

Uiteindelijk is het een alternatief voor de auto, daar waar het niet mogelijk is om met de fiets of het ov te gaan. Daar moet je hem dus ook tegen af zetten.

 

motor, duurzaam, elektrisch rijden2.      Geen last van files

Met de motor heb je “geen” last van files. Nou ja, een heel stuk minder last, want je kunt tussen de files door rijden. Ik heb dat vaak gedaan en het niet 100% zonder risico, maar over het algemeen gaat het soepel en als je het zelf rustig en beheerst doet, kan het heel goed.

In ieder geval voorkom je dat je meteen een kwartier vertraging aan je broek hebt hangen.

 

3.      Veel makkelijker parkeren

Het is veel makkelijker parkeren met een motor omdat je hem vaak op de stoep kunt zetten. Het is niet voor niks dat er op een gegeven moment ambulancemedewerkers op de motor verschenen in de steden. Die zijn veel sneller ter plekke en kunnen de motor altijd eigenlijk wel kwijt. Zeker als je veel locaties op een dag moet bezoeken, kan dat dus heel handig zijn.

 

4.      Minder ruimtegebruik

Een motor neemt veel minder plek in dan een auto of een busje. Dat maakt natuurlijk waarom het makkelijker parkeren is. Maar je hebt dus ook minder parkeerplekken nodig en die ruimte kan je weer goed gebruiken om bijvoorbeeld je fietsenstallingcapaciteit uit te breiden of wat mooi groens neer te zetten. Of misschien zelfs een overdekking neer te zetten voor de motorfietsen. Het is best fijn dat je motor droog staat als het regent.

 

5.      Actiever

Misschien niet heel voor de hand liggend, maar je bent een stuk actiever op de motor dan in de auto. De wind, de temperatuur, de houding, het vergt meer inspanning. Dat is prettig want daarmee is het niet half zo saai als autorijden.

 

 

Wat zijn de nadelen van de motorfiets voor de woon-werk en zakelijke ritten?

 

1.      Je collega kan minder meenemen

Voor de hand liggend, maar niet minder waar. Je kunt gewoon minder spullen meenemen. Natuurlijk zijn er best modellen die zich goed lenen om toch spullen te sjouwen. Sommige hebben af-fabriek al koffers en anders is er aftermarket altijd wel wat te vinden. Maar goed, een stuk kabelgoot of rioolpijp wordt lastiger en dus is het niet voor iedereen een optie.

 

2.      Altijd maar dat pak, die schoenen en die helm

Je wordt er echt best handig in, maar toch… Elke keer je pak, die schoenen en die helm opzetten, afzetten, het is een gedoetje. Je hebt het al warm voordat je op de motor zit (fijn in de winter) en je moet het ook nog eens allemaal kwijt. Toch is de kleding tegenwoordig wel zo makkelijk en goed dat je je veilig aan kunt kleden en toch een pak er onder aan kunt trekken. Sommige dames hebben misschien even wat meer werk aan hun haar als het onder een helm vandaan komt.

 

3.      Lang niet iedereen heeft een motorrijbewijs

Het is natuurlijk lang niet voor iedereen geschikt omdat niet iedereen een motorrijbewijs heeft of wil halen. Toch zijn er anderhalf miljoen Nederlanders met een motorrijbewijs, dus best wel behoorlijk veel.

 

4.      Het weer heeft veel meer invloed

Zelf heb ik wel eens de vastgevroren mist van mijn vizier moeten vegen/krabben onder het rijden. Dapper misschien. Ik was ook ergens begin 20, dat zal hebben meegespeeld. En had helemaal geen auto en moest toch echt terug naar huis komen. Spannend was het zeker. Aan te raden dan weer niet. Het weer speelt gewoon een grotere rol als je motorrijdt en niet al het weer is geschikt. Ook ritjes met harde wind zijn niet mijn favoriet.

 

5.      Minder comfortabel

En hoe lekker het ook rijdt, het is natuurlijk minder comfortabel. Ja, je kunt tegenwoordig gewoon rustig een podcast luisteren, ook als je op de motor zit, maar de auto is warm, droog en je eigen bubbel en het openbaar vervoer is warm, droog en relaxt. Soms is het op de motor gewoon wat meer afzien.

 

Kortom: er zijn redenen om het wel te doen en redenen om het niet te doen. Maar één ding staat als een paal boven water voor mij tegenwoordig: rijd elektrisch! Ik heb sinds vorig jaar een elektrische motorfiets en dat is echt fantastisch.

 

Is de motor iets wat jullie overwegen in het wagenpark? Laat je reactie hieronder achter.