De drie kwaliteiten van een duurzame mobiliteitsambassadeur
Je wilt vooruit. Want het kan altijd beter. Toch? Meer elektrische auto’s in het wagenpark, minder CO2 uitstoot, meer mensen op de fiets, collega’s die optimaal gebruik maken van online vergaderfaciliteiten. Dat soort dingen. Maar hoe krijg je die collega’s eigenlijk zo ver? Want nu lijken ze niet echt mee te willen werken. Misschien hebben jullie wel een fietsregeling. Maar weet je eigenlijk niet of er gebruik van gemaakt wordt. Misschien willen je collega’s helemaal niet meedoen als het gaat om zuinig rijden. Of krijg je alleen maar zure reacties als je een bandenspanningsactie organiseert. Gek genoeg zijn er mensen die heel boos reageren als er een bedrijf speciaal langs komt om een dagje alle banden van de vloot op te pompen.
Champignons
Kan het misschien zijn dat je dit ook nog niet erg breed hebt gedeeld in de organisatie? Dat het bij een klein groepje mensen ligt? Dat je niet wekelijks mensen vraagt om goede ideeën voor dit onderwerp? Dat het niet gebruikelijk is om input te krijgen op het nieuwe leasebeleid? Dat de directie eigenlijk een beetje bang is om medewerkers te veel een stem te geven omdat ze denken dat die medewerkers dan gelijk in gouden Tesla’s willen rijden? Ik zie dat bij veel bedrijven. Je kunt het soms champignon-communicatie noemen: hou mensen in het donker en voer ze paardenmest… Niet best. Nou is het bij jullie vast niet zo erg, maar misschien herken je wat. Terwijl je eigenlijk zou willen dat je het licht er op laat schijnen, zoals je een mooie bos bloemen in een vaas met vers, schoon water zet!
Niet eng
Het is helemaal niet zo eng hoor, om collega’s mee te laten denken over dit onderwerp. Want natuurlijk bedenken mensen dingen die henzelf goed uitkomen, maar medewerkers snappen ook wel dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Dat niet zomaar alles kan. Zeker als je hierover helder communiceert. En als je het op de juiste manier aanpakt. Daar hebben wij veel ervaring mee met onze ambassadeursworkshops. Maar ook al doe je geen workshops, ambassadeurs heb je nodig.
Kwaliteiten
En die ambassadeurs hebben een aantal kwaliteiten. Niet iedereen is een goede ambassadeur voor dit onderwerp. Allereerst moet iemand interesse hebben in het onderwerp. Als het ze worst zou wezen hoe het staat met duurzaamheid, milieu, het wagenpark en de mobiliteit, dan hoef je ze niet voor dit onderwerp te vragen.
Daarnaast moeten ze goed kunnen communiceren met de collega’s. En dat houdt niet alleen in dat ze goed een boodschap moeten kunnen overbrengen, maar ook dat ze benaderbaar zijn en benaderd worden door collega’s. Dat ze als een soort van thermometer fungeren voor het sentiment onder de medewerkers. Dat ze goed kunnen vertolken wat er leeft en hierover in gesprek kunnen gaan.
En natuurlijk moeten ze het bedrijfsbelang snappen. Niet alleen dat het bedrijf financieel gezond moet blijven, maar ook waarom duurzame mobiliteit een belangrijk onderwerp is voor het bedrijf. Niet alleen begrijpen dat klanten hier om vragen, maar ook hoe belangrijk tevreden medewerkers zijn.
Zuurpruim
En natuurlijk zal je zien dat je, ondanks dat je geen champignons groeit, er een zuurpruim tussen hebt zitten. Of zo iemand die met ideeën komt waarvan je denkt: “Ja gozer, leuk, maar dat gaat niet gebeuren hè, wat denk je zelf?” Ook dan helpt het dus om ambassadeurs te hebben. Want deze ambassadeurs vinden dit onderwerp zelf leuk, maar zijn er niet de hele dag mee bezig, dus kunnen het ook relativeren en kunnen aangeven dat ze best snappen dat er ook nog andere dingen zijn dan het verduurzamen van de organisatie, maar dat dit er ook bij hoort.
En die ene zuurpruim, tsja, die heeft gewoon dikke vette pech en doet maar gewoon lekker mee.
Kweken jullie bloemen of champignons? Gebruik het commentaarveld hieronder zodat je het kunt laten weten.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!