De 5 stappen om aan de wensen van je klant tegemoet te kunnen komen

Klanten en leveranciers. Essentieel natuurlijk als je als onderneming wilt floreren. Zonder klanten heb je geen bestaansrecht en zonder leveranciers kan je niet groeien. Maar ‘de keten’, zoals je: ‘leverancier – jullie – klant’ ook wel noemt, is in meer opzichten van belang. Bijvoorbeeld als je met CO2 reductie bezig bent. Het transportbedrijf dat jouw producten rond rijdt, stoot CO2 uit voor jou. Doordat jij zuinige producten levert, stoot je klant minder CO2 uit. Niet voor niks is de keten onderdeel van gesprek bij certificering en wetgeving op dit gebied.

 

Weet wat er speelt

Dan is het dus goed als je je keten goed kent. Als je weet wat er speelt bij klanten en leveranciers, als je weet wat hun doelstellingen en tactieken zijn. Je kunt inspringen op kansen die er liggen. Bijvoorbeeld door zuinige opties van je leverancier af te nemen. Je kunt meer samenwerken, bijvoorbeeld door een innovatie samen met je klant te ontwikkelen. In een goede relatie ken je elkaar.

 

Enquêtes

Hiervoor kan het houden van enquêtes heel goed werken. Een gestandaardiseerde vragenlijst waarmee je bij je leverancier en klant de problemen, wensen, frustraties, ontwikkelingen en doelen naar boven haalt. En denk niet gelijk aan hele vellen die moeten worden volgeschreven. Met drie tot vijf vragen die je regelmatig stelt, kom je al een boel te weten.

 

Dat kan natuurlijk heel formeel elk jaar, met een mailing die je uitdoet. Maar als je de standaard vragenlijst hebt, dan is het natuurlijk ook een goed idee om als je eens gewoon zit te overleggen met de klant, wat van deze vragen te stellen. Er is eigenlijk geen verkeerd moment om een enquête te houden onder je leveranciers en klanten.

 

Best makkelijk – 5 stappen

Klinkt dat als veel werk? Dat hoeft het niet te zijn. Maar het gaat wel verder dan alleen maar de enquête opstellen en uitsturen. Er zijn vijf stappen voor een succesvolle enquête onder leveranciers en klanten:

 

Stap 1: vragen opstellen

Wat wil je van je klant of leverancier weten? Waar zij/hij tegenaan loopt? Mee bezig is? Niet mee verder komt? Kansen ziet? Wat zij/hij op de plank heeft liggen dat potentie biedt? Voor een kansen ziet in de markt? Voor een doelstellingen heeft?

 

Stap 2: uitsturen

Natuurlijk, je moet de enquête onder de aandacht krijgen van je klanten en leveranciers. Dat kan door ze te mailen, door ze te bellen, door een brief te sturen. Het maakt eigenlijk niet uit, als je maar probeert ze te bereiken. Heb je een mailing die je regelmatig uitstuurt, dan kan hij daar natuurlijk bij. Maar misschien moet je ze juist wel even apart mailen om de aandacht te krijgen. Er zijn gelukkig tegenwoordig een heleboel, ook gratis, online enquête mogelijkheden, zoals Google Forms, SurveyMonkey en PollDaddy.

 

Stap 3: verzamelen

Saai werk, maar het moet gebeuren: de gegevens verzamelen. Zo onder elkaar zetten dat je er ook conclusies uit kunt trekken.

 

Stap 4: conclusies trekken

Want dat is stap 4: conclusies trekken. Wat zeggen je leveranciers of klanten nou? Wat bedoelen ze er mee? Het kan soms best handig zijn om iemand eens even na te bellen als je het niet helemaal begrijpt. Altijd Navragen, Nooit Aannemen…

 

Stap 5: acties verbinden aan conclusies

En dan de stap die je zeker niet moet overslaan: acties verbinden aan de conclusies. Want wat heb je nou aan conclusies die niet leiden tot actie? Dan weet je wat, maar doe je niks. Dus vergeet niet om als je helderheid hebt over wat je klant of leverancier wil, dat je ook bedenkt wat je naar aanleiding van die conclusie dus gaat doen.

 

Niet vergeten

Vergeet hierbij niet om een tegenprestatie te leveren voor het invullen van de enquête. Je hoeft degene die de enquête invult niet meteen op een cruise te sturen, maar een kleine attentie doet wonderen. Zeker als je die digitaal kan aanleveren, hoeft dit niet veel moeite te kosten. Anders kan je overwegen om een prijs te verloten voor het invullen van de enquête.

 

Kortom: gebruik de kracht van de enquête om helderheid te krijgen wat er speelt en waar jij op in kunt spelen.

 

Hoe vaak doen jullie enquêtes? Laat je antwoord hieronder achter zodat we er wat van kunnen leren.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Wil je heel gericht vragen stellen aan je leverancier omdat je toe bent aan nieuwe, groenere, voertuigen? Lees dan: “Is dit mijn auto? Vragen die je wel moet stellen als je een nieuw voertuig aanschaft.” Een e-boek met meer dan 50 vragen die jij kunt stellen aan de leverancier bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Klik hier om het e-boek aan te vragen.

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!