De 25 tips van 2021
Het is het einde van 2021. Een jaar waarvan we in 2020 hoopten dat alles beter zou worden omdat we toen voor het eerst met corona te maken kregen. Maar waarin we moeten concluderen dat het onderdeel van het leven is geworden. Wie weet gaat dat nog veranderen, maar dat is nu nog moeilijk te zeggen.
Wat wel duidelijk is, is dat er ook dit jaar weer elke twee weken een artikel verscheen op zero-e.nl/blog. En dat we dus 25 keer ideeën, tips, inspiratie en praktische handvatten hebben kunnen delen. Weet jij ze nog allemaal? Niet nodig, in het onderstaande overzicht staan de meest belangrijke lessen die jij uit al die artikelen kunt meenemen:
- Voordat je met collega’s aan de slag gaat met het oplossen van een probleem, onderzoek dan eerst of ze er aan toe zijn om het op te lossen. Welke vraag je daarvoor stelt, lees je hier.
- Als je aan de slag gaat met een nieuwe mobiliteitsbeleid, dan wil je niet je tijd verspillen. Daarom doe je daarvoor eerst een mobiliteitsscan.
- Ook al is je hele wagenpark nulemissie, dat wil niet zeggen dat je al je CO2 al gereduceerd hebt. Verlies niet uit het oog dat je ook iets aan het woon-werkverkeer, het beleid of ketenoptimalisatie kan doen.
- Ook de bestelauto wordt batterij-elektrisch. Ook al heeft het nu nog wat praktische beperkingen en zullen we ook waterstof-elektrische opties krijgen, de elektrische bestelauto is bezig aan een opmars.
- En als we het dan toch over waterstof hebben: die trein dendert door. En dat is onder andere omdat Europa daar miljarden in investeert. Hebben jullie hier al een plan voor klaar liggen?
- Naast dat je elke twee weken artikelen van ons kan lezen, kan je natuurlijk ook naar de Slim Leasen Podcast luisteren. Vers van de pers: volgend jaar heet de podcast: Dè Mobiliteitsprofessionals. Met nog steeds dezelfde relevante thema’s als organiseren, regelen, ontwikkelen, gedragen en vergoeden.
- Het kan goed zijn dat ook jij een CO2 reductiedoelstelling hebt opgelegd gekregen. Al is het maar impliciet omdat jullie meedoen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Bezie, bedwing en bepaal dan om hier zo slim mogelijk mee om te gaan.
- Er zijn vijf stadia te bepalen van een duurzaam bedrijf. Weet jij in welke jullie je bevinden?
a – Is dat de achterhoede, waarbij je het allemaal nog moet uitzoeken?
b – Het peloton, waarbij je al wel gecertificeerd bent, maar nog weinig verschil maakt?
c – Of de voorhoede, waarbij je de duurzaamheidsdoelstelling strategisch gebruikt.
d – Zijn jullie misschien koploper en worden jullie door de branche gebruikt als voorbeeld van hoe het moet?
e – Gaat het bij jullie eigenlijk allemaal vanzelf, is het enige dat je moet doen het momentum houden en zijn jullie dus rentmeester? - Overheden hebben mogelijkheden om je te helpen op het onderwerp duurzame mobiliteit. Zo was er dit jaar acht keer de mogelijkheid om gratis elektrische fietsen uit te proberen en in sommige gevallen is die er volgend jaar ook!
- De Sustainable Development Goals helpen je ook als het gaat om groener, schoner en slimmer rijden en reizen, nummer 3, 7, 11 en 13 zijn relevant.
- Er zijn een heleboel mooie boeken die je kunt lezen en podcasts die je kunt luisteren als je meer wilt weten over duurzame mobiliteit.
- Duidelijkheid creëren begint met vragen stellen. Maar wel de juiste vragen. Wil jij dus verder komen met het verduurzamen van je wagenpark of mobiliteit, stel dan deze vier vragen.
- Een mastermind groep klinkt misschien wat ver van je bed, maar het kan je enorm helpen om verder te komen en je duurzaamheidsdoelstelling te halen. En er zijn heel veel verschillende vormen, dus altijd wel één die bij je past.
- Als je dan vragen aan jezelf hebt gesteld en vragen met anderen hebt gedeeld, dan wil je natuurlijk ook aan de slag om dingen aan te passen. Denk dan na over waar moet ik meer van doen, minder van doen, mee ophouden en mee beginnen?
- Maar soms is het ook gewoon heel simpel: iedereen een elektrische auto.
- Of je zet gewoon een makkelijke reiskostenregeling in elkaar. Met de vijf tips in het artikel is het echt niet ingewikkeld.
- En als je je prioriteiten voor duurzame mobiliteit moet kiezen, denk dan na over of de dit wilt doen op het niveau van de visie, de strategie of misschien op tactisch niveau.
- Wil je een krachtig signaal uitzenden, intern of extern, sluit je dan aan bij een intentieverklaring waar je tekent voor bijvoorbeeld 50% CO2 reductie.
- Doorbreek het taboe op belonen.
- En als laatste: als we niet ons best doen, staan we allemaal weer in de file, toch een smet op ons blazoen.
Ook volgend jaar voorzien we je weer van mooie tips. Maar nu eerst met deze aan de slag!
Wil je eens sparren welke tips voor jou het meest van toepassing zijn? Neem contact op!
Deel het artikel via de onderstaande buttons!