CO2 verminderen is een uitdaging
Voel je je weleens een roepende in de woestijn? Vraag je je wel eens af of er meer mensen met dezelfde uitdaging rondlopen? Wees gerust. Als je bezig bent met het verminderen de CO2 uitstoot, en die zit vooral in het wagenpark en de mobiliteit, dan ben je niet de enige die tegen de onderstaande uitdagingen aanloopt. En ze zijn aan te pakken. Door een uitdaging te doen: een uitdaging in de andere zin van het woord. Een kort traject waarbij je probeert een specifiek doel te behalen. En waarbij competitie onderdeel is van het traject. En waarbij de winnaars een mooie prijs krijgen
Draagvlak
Draagvlak voor je ideeën. Of dat nu bij de directie is of bij je collega’s. Het is essentieel voor het slagen van een traject, maar niet makkelijk om voor elkaar te krijgen. Draagvlak begint bij het creëren van een gezamenlijke overtuiging: waarom doen we dit? En vervolgens een persoonlijke overtuiging: waarom doe ik dit?
Daag je collega’s twee weken lang uit om met redenen te komen waarom jullie de CO2 uitstoot verminderen van het wagenpark en de mobiliteit. Aan het eind van de week maak je een top 3 van meest genoemde redenen en laat je een jury stemmen over de beste reden. Daarmee bepaal je de winnaar.
Treinen
Als je gewend bent om met de auto te reizen, dan is het nemen van de trein voor veel mensen een enorme drempel. En dat terwijl het niet zo moeilijk hoeft te zijn, als het eenmaal in je systeem zit. Maar krijg het er maar eens in als je alles met de auto doet.
Daag je collega’s twee weken lang uit om met de trein te gaan. Als je echt iets wilds wilt doen, laten jullie de auto’s vrijdagavond op de zaak staan, zodat je ook niet in de verleiding komt om er toch in te stappen. Iedereen die het lukt om twee weken echt niet met de auto te reizen, is een winnaar!
Zuinig rijden
Als je de lijsten van de leasemaatschappij met verbruiken onder ogen krijgt, dan zal het ook jou opvallen wat een verschil er zit in rijgedrag en daarmee verbruik. Zuinig rijden is voor de één iets dat zo normaal is, dat ze geen idee hebben hoe ze het doen, en voor de ander een eeuwige strijd.
Daag je collega’s twee weken lang uit om zuinig te rijden. Nou eens niet door een zuinig rijden training te doen of ze te vergelijken met anderen. Maar door ze te overtuigen van het nut en de noodzaak ervan. Iedereen die overtuigd raakt, tekent de petitie: Ik ben overtuigd dat we zuinig moeten rijden. Spreek met je manager of het MT af bij hoeveel petitietekenaars je ‘gewonnen’ hebt.
Besparen
“We doen eigenlijk alles al dat er mogelijk is.” Ik hoor het heel vaak. Uit hetzelfde gesprek blijkt dan dat er nog geen elektrische auto’s rondrijden in verband met de actieradius. Dan doe je niet alles dat er mogelijk is. Dan doe je alles wat makkelijk te realiseren is.
Daag je collega’s twee weken lang uit om met ideeën te komen. Want zij weten feilloos waar er verspild wordt, wat er beter kan, waar de inefficiëntie zit. Degene die met het idee met de grootste potentie komt, is de winnaar.
Stationair laten draaien van de motor
Soms zijn collega’s zich niet bewust van de gevolgen van hun acties. Zoals het stationair laten draaien van de motor. Zij zien niet hoeveel onnodig geld er uitgegeven wordt, doordat ze de motor niet uitzetten. Ze zitten wel in een lekkere warme cabine of gekoelde auto.
Daag je collega’s twee weken lang uit om de motor uit te zetten. Elke keer dat je de onnodig draaiende motor van een collega weet uit te zetten, krijg je een punt. Degene met de meeste punten wint.
Zijn er andere dingen waarvan jij zegt: dat is echt een uitdaging?
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!