Check! De 10 succesfactoren van een groener rijden project

Luister je liever, klik hier voor dit artikel in MP3 formaat.

Start je met een project en wil je zeker weten dat je goed voorbereid aan de gang kunt? Check dan de onderstaande 10 punten. Een handig lijstje hiervoor download je onderaan het artikel.

Wat is de waarom?

Waarom ga je dit project doen? Zorg dat je daar absolute helderheid over hebt. Waarom moet dit project überhaupt gedaan worden en waarom moet jij het doen? Denk hier goed over na. Willen jullie hierdoor een bepaalde CO2 reductie halen of een kostenbesparing realiseren? Waarom is dat dan precies? Is het vanwege het binnenhalen van een aanbesteding of draagt het bij aan een lange termijn doelstelling? En waarom is dat eigenlijk van belang? Probeer een aantal keer je zelf de vraag te stellen: oja, waarom dan? Vind je het lastig? Kijk dan eens hier en hier.

Oftewel: Ik/Wij doe/doen <dit project> omdat …

 

Wat is het doel?

Wat is het doel van het project? Moeten er nieuwe auto’s worden ingekocht en hoeveel dan? Moet er een bepaalde CO2 reductie gehaald worden? Wat gaat het concreet opleveren? Wees bij het stellen van dit doel heel helder. Als je gewend bent je doelen SMART te stellen, dan kan je dat natuurlijk doen. Zelf hanteer ik een andere methode, die voor dit artikel te ver gaat om helemaal uit te leggen. Maar ik gebruik de volgende formulering:

Ik/Wij <zijn/doen/hebben> <doel>.

Positief, in de tegenwoordige tijd. Bijvoorbeeld: Wij zijn CO2 neutraal. Of: Wij hebben enkel nul-emissie voertuigen.

 

Welke tactiek zet je in?

Ga je een cursus zuinig rijden regelen, of voer je de NS businesscard in? Er zijn tactieken genoeg. Hier, hier en hier vind je inspiratie.

Ik/Wij zet/zetten <tactiek> in het doel te bereiken.

 

Wie heb je daar bij nodig?

Je kan en moet het niet allemaal alleen doen. Misschien ben jij wel degene die het allemaal voorbereid, maar uiteindelijk heb je bijvoorbeeld collega’s, leveranciers of de directie nodig om tot resultaat te komen. Maak dus een lijst met iedereen die je daar bij nodig hebt.

Hiervoor heb/hebben ik/wij de volgende personen nodig: …

 

Wat heb je daar bij nodig?

Geld? Tijd? Een bepaalde locatie? Welke middelen zet je in om tot je doel te komen?

Hiervoor heb/hebben ik/wij het volgende nodig: …

 

Wat is je uitgangspunt?

Je benchmark zo gezegd. Voordat je begint aan een nieuw project, moet je helderheid hebben over de situatie zoals hij nu is. Beschrijf deze in detail. Dus bijvoorbeeld door de huidige CO2 uitstoot vast te stellen. Of door de huidige leaseregeling te beschrijven. Wellicht moet je een duidelijk plaatje schetsen van de keten.

Mijn/Ons uitgangspunt is …

 

Welke punten controleer je?

Wanneer is het project straks succesvol? Op welke punten ga je dat beoordelen? Wat kan je gedurende de looptijd van het project controleren en wat doe je aan het einde van het project? Vergeet trouwens niet om successen gedurende het project te vieren.

De controle punten zijn: …

 

Welke mogelijkheden heb je om bij te sturen?

Er zullen dingen anders gaan dan je nu denkt. Dat is een ding dat zeker is. Hoe kan je bijsturen? Hoe zorg je het niet helemaal de verkeerde kant op gaat? Wat is je plan B?

Ik/Wij zie/zien als mogelijkheden om bij te sturen, de volgende opties: <dit kan er mis gaan> – <dit is wat we dan doen>.

 

Wat is je plan en planning?

Bij een project hoort een plan en een planning. Je bepaald het einddoel en dan de stappen er naar toe en begint vervolgens te implementeren door stap één uit te voeren. Implementeren is die dingen doen die je dichter bij je doel brengen.

Mijn/Ons/ze plan en planning is: …

 

Hoe ga je het behalen van je doelstelling vieren?

Ik merkte het al even op: successen vieren is heel belangrijk. En je doelstelling halen is natuurlijk het allermooiste succes.

Ik/Wij vier/vieren ons/mijn succes door: …

 

Wil je hier een handig lijstje voor downloaden? Laat dat je gegevens hieronder achter!

En laat onderaan even voor weten welk project jij deze tien succesfactoren inzet.

 

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!