Brandstof besparen? Kijk vooral niet naar het label van de auto!

Luister je liever, klik dan hier voor de MP3.

 

Wil je snel en efficiënt een plan schrijven? Kijk dan onderaan voor een gratis weekplan.

 

“In de afgelopen jaren hebben wij alle auto’s vervangen voor A- en B-label auto’s.” “Onze medewerkers mogen alleen een auto kiezen met een A- of B-label.” “Om onze CO2 uitstoot te verminderen zetten we de komende jaren in op A- en B-label auto’s in het leasewagenpark.”

Zomaar een greep uit beleidsstukken die ik onder ogen krijg van bedrijven die bezig zijn met het verminderen van hun CO2 uitstoot en duurzaam willen ondernemen. En elke keer als ik het lees, krijg ik een beetje pijn in mijn buik.

 

Laat duidelijk zijn: het is heel goed dat bedrijven hier aandacht voor hebben en hun best doen om brandstof te besparen. Maar helaas is dit niet de manier. De website van Milieu Centraal over energielabels van auto’s: https://www.energielabel.nl/autos windt er geen doekjes om en zegt heel duidelijk hoe het zit:

“Met het energielabel voor auto’s zie je in één oogopslag hoe zuinig een nieuwe auto is, ten opzichte van andere auto’s van vergelijkbare grootte.”

 

Wat zegt het label?

Kortom: eigenlijk zegt het zo goed als niks. Als ik een hele grote auto koop, dan kan die maar zo een A-label hebben omdat hij zuiniger is dan andere grote auto’s. Maar koop ik een auto die de helft zo klein is met een C-label, dan kan die in de praktijk maar zo een stuk zuiniger zijn. Want hij is heel veel kleiner. Een voorbeeld:

  • Een BMW 7 Serie G12 730Ld Aut. (7G41) ‘groep 1’ (diesel) verbruikt 4,6 liter per 100 kilometer en heeft een A-label.
  • Een Opel Corsa-E 5-deurs hatchback 13 CDTI Easytronic (B13DTE) Start/Stop ’83 (diesel) verbruikt 3,1 liter en heeft een C-label.

En nu snap ik prima dat de mensen die die 7-serie willen rijden, niet in die Corsa gezien willen worden. Maar je blind staren op labels heeft dus geen zin als je brandstof wilt besparen.

 

Informatie

Gelukkig geeft de RDW het Brandstofverbruiksboekje uit en kan je dus zien wat het verbruik is van elke auto. Dat wil zeggen, wat het verbruik is dat de fabriek afgeeft. Dat kan nog wel eens afwijken van het werkelijke verbruik. Gelukkig zijn er een aantal websites die daar inzicht in geven, op basis van werkelijke verbruiksgegevens:

 

Hoe dan wel?

Wat je dus veel beter kan doen, is kijken naar het werkelijke verbruik. Je kan kijken wat het werkelijke verbruik is van je huidige vloot. Vervolgens bepaal je wat de gewenste CO2 reductie is. Dan weet je wat het maximum verbruik is dat je toe mag staan in het leasebeleid.

In het brandstofverbruiksboekje zie je dat er een heel aantal ‘Toptiens’ zijn gemaakt, voor benzineauto’s, diesels, hybride etc.. En daar staan veel meer dan tien auto’s in omdat veel auto’s hetzelfde verbruik hebben. Daar zitten natuurlijk een boel kleine auto’s tussen, want ja, die zijn nou eenmaal zuinig. Maar ook de Citroën C4 Cactus, de Volvo V40, de Mercedes C-klasse en Škoda Octavia komen er in voor.

 

Beleid

Denk dus ook aan het formuleren van beleid als je brandstof wilt besparen. Neem dit op in je plan. Wil je snel en efficiënt zo’n plan schrijven? Laat dan hieronder je gegevens achter en je ontvangt: “Wat gaan we doen? 5 x ½ uur en je weet precies wat je te doen staat.” Het weekplan voor het schrijven van een goed plan om groener, schoner en slimmer te rijden.

 

 

Wat staat er in jullie beleid?

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!