Bieden jullie al een elektrische step?
“Welkom aan boord! Je mag nu je leaseauto uitkiezen.”
Gaat het bij jullie nog (vaak) zo? Dat de leaseauto een gegeven is en daar verder helemaal niet over nagedacht wordt? Natuurlijk krijgt iemand een leaseauto, dat hoort toch bij de functie? Maar ondertussen zijn er wel doelen gesteld om de CO2 uitstoot van het wagenpark naar beneden te brengen. En wordt er geprobeerd om het aantal kilometers te reduceren, in het kader van kostenbesparing of duurzaamheid, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. En wat als iemand eens met de trein wil? Wordt het dan kilometers declareren of heeft de leaserijder bij jullie ook een NS businesscard tot haar beschikking?
In hoeverre stagneert de uitvoering van jullie MVO beleid en is de auto nog steeds de heilige koe?
Auto
Mensen maar gewoon een leaseauto geven als ze starten in een nieuwe functie heeft altijd goed gewerkt in het aantrekken van personeel. Maar het is de vraag voor hoe lang dat nog zo blijft. Steeds meer mensen wonen op plekken waar de auto op zich helemaal geen handig vervoermiddel is, met de steeds verder toenemende verstedelijking. Daarbij maakt het dat mensen er een gewoonte van maken om met de auto te gaan. Dat ze niet nadenken, maar gewoon instappen. En je maakt ze inflexibel. Ze krijgen een auto en dat is het dan. In plaats van dat ze een NS businesscard krijgen en van een fiets gebruik kunnen maken en als het nodig is, ook nog een auto tot hun beschikking hebben.
Mobiliteit
En dat terwijl het anders kan. Geef mensen de mogelijkheid om te combineren. Alleen het hebben van een leasebeleid is niet meer van deze tijd. Je wilt een mobiliteitsbeleid hebben, waar het leasebeleid onderdeel van is. Een beleid waarbij je naar hartenlust kunt combineren. De ene dag met de trein, de andere dag op een flexplek en een volgende dag gewoon met de auto. De mogelijkheden die zoiets simpels als een NS businesscard biedt, geven al heel veel meer keus dan je vijf jaar geleden had.
Voorbeeld
Menno reist zoveel mogelijk met de trein. Maar hij liep daarbij wel aan tegen het feit dat het eerste en laatste stukje onevenredig veel tijd kostte. Als je met de fiets naar Utrecht Centraal rijdt, heb je daar een ontzettend mooie, grote, fietsenstalling. Heel fijn, want er parkeren nogal wat mensen hun fiets op Utrecht Centraal. Maar dat houdt wel in dat je zo vijf tot tien minuten extra reistijd kwijt bent om je fiets te stallen. Dat kan beter, besloot Menno. En hij schafte recent een elektrische step aan. Ja, je leest het goed: een elektrische step. Echt super handig. Nu is hij al die tijd niet kwijt aan het zoeken naar een fietsenstalling, neemt de step mee de trein in en vanaf het station is hij ook zo op plek van bestemming. Echt een maximaal flexibele oplossing.
Combinaties
De OV en een elektrische step, een mooie combinatie. Maar er zijn er meer te maken. Welke van de onderstaande vijf spreekt jou het meeste aan?
– De NS businesscard in combinatie met een leaseauto (elektrisch, groengas of op waterstof natuurlijk)
– Leenfietsen in combinatie met het OV (hoor hier meer over hoe Strukton dat aanpakt)
– Gewoon alles tot je beschikking kunnen hebben (het OV, een fiets van de zaak, een poolauto, een leaseauto, goed carpoolen)
– Fietsen van de zaak in combinatie met een poolauto of
– De NS businesscard en goede faciliteiten om extern te werken.
En? Met welke ga jij aan de slag?
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!