Be-lijd / checklist voor een succesvolle workshop

Nee, dit artikel gaat niet over je zonden of je geloof bekennen. Maar over de papieren tijgers die overal rondsluipen. Over reiskostenvergoedingen, verhuiskostenregelingen, cao’s en thuiswerk-afspraken. Kortom over beleid. En ik hoor nu een aantal mensen zuchten. Want soms is het meer lijden, dan leiden. Beleid is echt niet altijd leuk, makkelijk te lezen en een transparant proces. Als het even tegenzit is de papieren tijger ergens in een achterkamertje bedacht en moet je de zinnen drie keer lezen tot je snapt wat er staat. Om nog maar te zwijgen van de ingewikkelde berekening die je moet maken om inzichtelijk te krijgen hoeveel je nou vergoed krijgt voor je overwerkuren, extra reisuren, koelcelwerkzaamheden of werkkleding.

 

Stel je voor dat je bezig bent nieuw beleid te maken en je wilt iets doen aan het stimuleren van de fiets en het OV. Eerst loop je bijvoorbeeld al tegen een cao aan en als je het aan je collega’s gaat vragen, durf ik te betwijfelen of je meer dan een ‘oh, nee, moet dat echt?’-blik krijgt. Ok, op de fanatiekelingen in de OR na natuurlijk.

 

Maar laten we wel zijn. Jij en je medewerkers maken het bedrijf. En dus het beleid. En waarom zouden we daar niet gewoon iets leuks van maken? Iets waarbij medewerkers input leveren en met goede ideeën komen? Iets waarvan mensen blij worden en mee aan de slag willen? Iets waar er naar kansen en oplossingen wordt gekeken?
Dat is natuurlijk best mogelijk. Zo deed ik eens een lunchworkshop waarin we maar liefst 7 concrete, haalbare ideeën boven tafel haalde om de CO2 uitstoot van zowel het wagenpark als de mobiliteit naar beneden te brengen.
En zo’n workshop kan je ook doen specifiek voor het mobiliteitsbeleid. Alles dat te maken heeft met de reiskosten, verhuiskostenregeling, fiets/OV beleid, de leaseregeling, thuiswerken, flexibele werktijden enzovoorts.

 

Om zo’n workshop voor te bereiden, heb ik hieronder een checklist voor je samengesteld. Zorg dat je deze dingen voorbereid. Dan is het een kwestie van workshop houden en met de uitkomsten aan de slag gaan. Dan kan het niet anders of je hebt een gave, gezellige middag met collega’s om over dit onderwerp te brainstormen, een mooie aanzet voor het beleid op hoofdpunten en weet je wat je moet doen voor de uitwerking. En als ik één tip mag geven: laat je beleid eens nalezen door een echte tekstschrijver. Die kan vaak droge materie omzetten in leesbaar materiaal.

 

Voorbereiding workshop mobiliteitsbeleid

  1. Bepaal het doel van de workshop – wat wil je bereiken met het doen van de workshop?
  2. Leg de overtuiging vast – waarom moet het huidige mobiliteitsbeleid veranderen?
  3. Bedenk de omvang van het onderwerp – wil je het over alle mobiliteitszaken hebben, of pakken jullie alleen het leasebeleid aan? En hoe hangt dat samen met ander beleid?
  4. Bepaal de deelnemers – wie zijn de dwarse denkers, de creatievelingen, de stoorzenders, het groene geweten, de ‘dupe’ van het nieuwe beleid en de managers die het straks moeten gaan implementeren?
  5. Organiseer plaats, tijd, locatie – zorg dat je weet wanneer de workshop is, waar die is en hoe lang deze duurt. Dan is het een kwestie van uitnodigen en uitvoeren!

 

Wil je aan de slag met een workshop? Maar vind je de inhoud lastig? Ik heb een doe-het-zelf presentatie ontwikkelt over groener rijden. Kijk hier voor meer informatie!

 

Wanneer houd jij jouw workshop over het mobiliteitsbeleid?

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!