Als je klant vraagt om minder, groener of schoner rijden
“Al dat duurzame gedoe, is dat ergens goed voor?”, vragen mensen mij wel eens. Ik denk natuurlijk van wel, anders deed ik niet wat ik doe. Ik wil nog lang kunnen blijven genieten van auto- en motorrijden, van bussen en vrachtwagens. Ik heb niet de illusie dat dit lukt als we op dezelfde voet verder gaan met het opmaken van grondstoffen en het vervuilen van de lucht. Dus kijk ik hoe het ook anders kan.
Voor de meeste mensen is dit niet de drijfveer om er mee aan de slag te gaan. De meeste bedrijven die ik help, hebben een opdrachtgever die hen aanspoort om maatregelen te nemen. En dat zijn niet alleen maar overheden. Benieuwd naar welke opdrachtgevers dat bijvoorbeeld zijn? Hieronder vind je acht voorbeelden van opdrachtgevers, bedrijven en overheden, die anderen aansporen actie te ondernemen op minder, groener en schoner – en niet alleen t.a.v. het rijden.
Ahold
Ahold/Albert Heijn stimuleert de transportbedrijven die een deel van het vervoer voor hen uitvoeren om met groene, zuinige vrachtwagens te rijden. Eén van de redenen waarom Wezenberg en Dasko in een Truck van de Toekomst project gestapt zijn en met LNG trucks rijden.
Unilever en FrieslandCampina
Samen bundelden deze twee bedrijven al in 2012 hun krachten om bijvoorbeeld op het gebied van logistiek door wereldwijd meer in te zetten op innovaties en van elkaars kennis en kunde gebuik te maken. Dat wat goed gaat bij de één, wordt gebruikt door de ander. Unilever heeft een Partner-to-win programma ingezet, waarbij zij kijken naar hoe zij, samen met hun leveranciers, duurzaam kunnen groeien.
Heijmans
Heijmans gaat regelmatig in gesprek met ‘stakeholders’, belanghebbenden, zoals leveranciers over het beleid. Strategische punten als kwaliteit en duurzaamheid komen daarbij aan bod. Een webinar over duurzaamheid in 2012 en een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de
vastgoed en woningbouwsector over innovatie en duurzaamheid zijn hier concrete voorbeelden van.
Strukton
Strukton verwacht van leveranciers dat zij een aantoonbaar MVO beleid hebben en dat zij er ook daadwerkelijk naar handelen. Daarom vragen zij hun leveranciers een duurzaamheidsverklaring in te ondertekenen. Dit gaat van brede maatschappelijke thema’s (Universele verklaring voor de Rechten van de Mens) naar hele praktische zaken (energielabels van auto’s).
Provincie Gelderland
De provincie Gelderland heeft in de laatste aanbesteding van de regiotaxi een eis toegevoegd dat een deel van de routes met een duurzame brandstof gereden moest worden. Maar ook een gunningcriterium: hoe meer routes met een duurzame brandstof, hoe beter. Dit heeft er in geresulteerd dat het overgrote merendeel van de regiotaxi’s nu op groengas rijdt.
Stadsgewest Haaglanden
In Haaglanden is er zowel voor het OV busvervoer in Den Haag als het OV regiovervoer verplicht te stellen dat deze bussen op CNG rijden. Met als gevolg: 135 van deze bussen voor HTM, nog eens tientallen voor Veolia en het grootste CNG tankstation van West-Europa met een indoor-fast-fill-tankstation.
ProRail
De reden dat er tegenwoordig in allerlei aanbestedingen wordt verwezen naar de CO2 prestatieladder is het duurzaamheidsbeleid van ProRail. Zij zijn begonnen met het kwantificeren van duurzaamheidscriteria via de ladder. Sinds 2011 beheert een aparte stichting de CO2 prestatieladder en ondertussen is deze gemeengoed geworden bij veel (overheids)aanbestedingen.
Gemeente Nijmegen
Sinds 2013 rijden in Nijmegen de stads- en regiobussen op groengas door middel van een aanbesteding. Ook rijden er taxi’s op aardgas (subsidie) en zijn er oplaadpunten voor elektrische auto’s. Dit heeft resultaat gehad: de lucht is meetbaar schoner geworden en ondertussen haalt Nijmegen de gestelde, Europese, normen voor fijnstof.
Er zijn een heel aantal opdrachtgevers die hier aandacht voor hebben. U ook?
Dit zijn niet de enige opdrachtgevers die goed bezig zijn. Wie kent u nog? U kunt uw reactie in het veld hieronder achterlaten.
Deel het artikel via de onderstaande buttons!