Als een ander je CO2 reductiedoelstelling bepaalt
Misschien werk je bij een grote organisatie en heeft “de groep” besloten mee te doen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Dat houdt in dat jullie energieneutraal zijn in 2050. Gefeliciteerd! Nou ja… Je moet dan dus nog wel aan de bak. En ze hebben je waarschijnlijk èn geen geld èn geen oplossingen meegegeven om dit te doen. Die oplossingen moet je zelf verzinnen en daarbij creatief zijn, want de business case moet kloppen. En als dit nou gewoon je stip op de horizon was, kon je nog creatief zijn, maar waarschijnlijk is 49% in 2030 ook al de revue gepasseerd. Dat is een stuk dichterbij. Daarbij heb je met een beetje gelukt gewoon ook een doel voor dit jaar op je bordje gekregen en weg is al je creatieve vermogen.
Hoor eens: ook bij kleinere organisaties speelt dit natuurlijk. Eigenlijk altijd als je niet zelf je doelstelling hebt kunnen zetten, maar als je die opgelegd krijgt van een ander. Aan de ene kant heel fijn: je weet precies waar je naar toe moet. Maar wat wij merken is dat het er vaak toe leidt dat mensen reactief worden. Je krijgt immers iets waar je mee moet, in plaats van dat je vanuit een eigen idee kunt werken. Hoe doorbreek je dit? Hoe zorg je ervoor dat dit voor je gaat werken in plaats van tegen? Hoe maak je dit tot een succes?
Bezie
Bezie de situatie. Hoor eens, we zijn allemaal volwassen mensen en het is helemaal niet gek dat je doelstellingen meekrijgt, daar raken we ook niet van in de war, maar we moeten even de situatie helder krijgen. Dus: wat is het doel nu precies? Wat betekent dat voor ons? Welke CO2 uitstoot hebben we het over? Wat hebben we in de afgelopen jaren gedaan? Wat weten we al wel en wat weten we nog niet? Wie kans ons hier bij helpen? Wie in de organisatie kan mij daar bij helpen? En natuurlijk: waarom is dit doel belangrijk? Voor de groep? Voor ons? Voor mij? Gewoon even afstand nemen en goed bedenken hoe ziet het er uit.
Bedwing
Vervolgens bedwing je het doel. Oftewel: je omarmt het doel in al zijn volle glorie (en alle nadelen die er bij horen). Je zorgt dat het doel van jou wordt. Dat jij weet wat je er mee moet en wilt en kunt. Dat je helder krijgt wat dit voor jou en jullie betekent. Dat het gaat leven en niet een soort algemeenheid blijft. Werk bijvoorbeeld uit hoe de reductie die je dit jaar moet halen, voor de verschillende onderdelen van het bedrijf uitpakt. Kan je ergens makkelijk mee scoren? Weet je zeker dat er delen zijn die kostenbesparingen gaan opleveren? En moet je die dan meteen doen of juist inzetten op het moment dat er ook geïnvesteerd moet worden?
Bepaal
Want vervolgens ga jij met dat doel aan de haal. Jij bepaalt. Jij beslist. Jij begeleidt. Je maakt een plan voor dat doel alsof je het zelf hebt gezet en alsof het is wat je altijd al hebt gewild. Met alles dat er bij hoort. Het budget dat je niet hebt. De verschillende afdelingen die er allemaal wat van vinden. De collega’s die alleen bij de gedachte al in de weerstand wordt. Je wordt een kampioen van het doel. En omdat je goed hebt nagedacht over waarom dit zo belangrijk is, voor jouzelf ook, kan je dit ook doen.
Heb jij zo’n doel meegekregen en wil je eens sparren over het bezien, het bedwingen of bepalen? Neem dan contact op! Mail naar vandefliert@zero-e.nl en Elske gaat eens lekker met je in gesprek.
Deel het artikel via de onderstaande buttons!