Alles over de speedpedelec

Je hebt vast wel een keer iets gehoord over een speedpedelec. Misschien heb je er wel eens last van tijdens het autorijden en zie je een fietser voorbij vliegen (wel met helm gelukkig), of hoor je van collega’s dat ze de speedpedelec gebruiken voor het woon-werkverkeer. Maar wat is een speedpedelec of speedbike nou eigenlijk? Wat is het verschil met een elektrische fiets? En wat zijn de voordelen van een speedpedelec voor werkgevers en werknemers?

 

Tot een paar jaar geleden werden deze krachtige vriend van de elektrische fiets nog niet vaak gespot. Sinds 2019 zie je ze steeds vaker. Een speedpedelec lijkt op het eerste oog erg op de elektrische fiets. Als je wat beter kijkt zie je een kentekenplaat, achteruitkijkspiegel en grotere fietslampen. Eenmaal op de speedpedelec merk je gelijk het verschil, want door zelf mee te trappen kan de snelheid van wel 45 kilometer per uur worden bereikt. Hierdoor wordt de speedpedelec gezien als een bromfiets en is een kentekenplaatje nodig. Ook ben je verplicht een helm te dragen en in bezit te zijn van het AM rijbewijs (voor bromfietsen). Daarnaast komt de speedpedelec met een claxon, remlicht en felle koplamp zodat jij veilig en gezien de (rij)weg op kunt. Gemiddeld is deze krachtige fiets veel duurder dan een e-bike (tussen de €3000 en €8000). Bovendien is deze vooral geschikt het woon-werk verkeer van meer dan 15 kilometer en wat minder handig voor recreatief gebruik. Even in het kort: als een elektrische fiets (ondersteund) harder gaat dan 25 km/h en meer vermogen heeft dan 250 Watt, is het officieel een speedpedelec.

 

Verschillen tussen speedpedelec en e-bikes

  1. Een van de eerste verschillen, die je gelijk opmerkt als je op de pedelec stapt, is het vermogen. Een elektrische fiets heeft het vermogen van ongeveer 250 Watt en heb je trapondersteuning tot 25 km/u. Met een speedpedelec tik je daarentegen vaak de 30-35 kilometer aan en hebben de meeste een vermogen van 350 Watt. Per merk is dit ook nog verschillend, zo tikken de speedpedelecs van Bosch maximaal de 38 km/u aan en die van Stromer gemakkelijk de 43 km/u.
  2. Mede door het vermogen gelden er andere regels en sinds januari 2017 en is de speedpedelec nu officieel een bromfiets. Dezelfde regels gelden als die van een scooter: verplicht een helm op, op de rijbaan, een kentekenplaat, en een achteruitkijkspiegel.
  3. Wie mag erop fietsen? Op een elektrische fiets mag iedereen fietsen, vanaf elke leeftijd en zonder rijbewijs. Voor een speedpedelec is de minimum leeftijd 16 jaar, en is een bromfietsrijbewijs verplicht (rijbewijs AM). Het AM rijbewijs wordt automatisch bijgeschreven bij het behalen van een auto en motorrijbewijs.
  4. Plaats in het verkeer. Een gewone e-bike rijdt op het fietspad, net zoals alle andere fietsen. Omdat een speedpedelec veel harder gaat en daardoor onder de bromfiets wetgeving valt, moet je met binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden tussen de auto’s. Het verschilt per gemeenten of je wel of niet op het fietspad mag, dan staat dit aangegeven op de verkeersborden.
  5. Fietshouding. De speedpedelec gaat sneller, waardoor de fietshouding net wat anders is. Je ziet wat sportiever en meer voorovergebogen op de fiets, ook wel logisch omdat je met deze hogere snelheid ook meer tegenwind hebt.
  6. Ook bij verlichting zit een verschil tussen de e-fiets en speedpedelec. Op de pedelec zit fellere verlichting, vooral bij de koplamp zodat je in het donker goed kan zien waar je heen rijdt. Op de achterkant zitten remlichten en normale lichten. Het kentekenplaatje wordt ook verlicht.
  7. De actieradius is afhankelijk van de accu capaciteit en de ANWB geeft aan dat een e-bike 40 tot 120 km kan rijden, in tegenstelling tot de 70 tot 150 km van een speedpedelec.
  8. Omdat de speedbike officieel wordt gezien als bromfiets ben je verlicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Klik hier voor alle informatie over deze verzekering.

Wat zijn de voordelen van speedpedelecs voor werkgevers?

  1. Als allerbelangrijkste is bewegen en vaker fietsen super gezond! Alle gezondheidsvoordelen van fietsen zijn hier te lezen in mijn vorige blog. In het kort: het probleemoplossend vermogen stijgt, medewerkers worden productiever en maken minder fouten. Ook zijn sportievere kantoormedewerkers 70% beter in het maken van lastige beslissingen.
  2. Ten tweede kunnen medewerkers vanaf een langere afstand naar werk komen. De speedpedelec is uitstekend geschikt voor een woon-werk afstand vanaf 15 km tot ongeveer 50 kilometer. De ANWB geeft aan dat de ideale route een lange rit is met weinig stops met een voorkeur voor brede bromfietspaden of autoluwe wegen. Stops zijn in dit geval kruispunten en stoplichten.
  3. Deze pedelec kan helpen en goed bijdragen om medewerkers uit de auto te krijgen. Door de afstanden die de fiets kan rijden, is dit een goed alternatief voor de auto.
  4. Door het zelf meetrappen worden medewerkers vitaler. Medewerkers komen met meer energie op werk en niet bezweet.
  5. Medewerkers komen filevrij op kantoor. Als fietser kan je in het algemeen goed files omzeilen.
  6. De fiets is milieuvriendelijk. Zo dragen werkgevers en werknemers bij aan een schoner milieu.

 

fiets, mobiliteit, duurzaamOmdat een speedpedelec wat duurder is zou deze aangeboden kunnen worden als fiets van de zaak. Als medewerkers normaliter een leaseauto kunnen krijgen, zou er gekeken kunnen worden naar een auto en speedpedelec voor hetzelfde bedrag. De speedpedelec is momenteel erg populair bij dertigers en veertigers als een goed alternatief voor de auto. Vaak leggen deze medewerkers grotere afstanden af naar hun werk en kiezen liever voor een sportieve fiets dan voor de auto. Deze doelgroep is misschien nog wel over te halen om eerder op de fiets te stappen als er een goede regeling is. Organiseer een speedpedelec naar je werk week! Of laat medewerkers de speedpedelec van hun collega uitproberen. Zo kunnen medewerkers meer gevoel krijgen voor de opties die er zijn.

 

In het Youtube filmpje van Bright vertelde David Lemereis het volgende:

 

E-bikes beschouw ik als fietsen met windje mee, maar wat is eigenlijk wil is fietsen met een storm in mijn rug.

 

Deze opmerking lijkt mij een prachtig einde van dit blog. Wil jij het fietsen met een storm in je rug een keer ervaren? Probeer dan zeker de snelle en sportieve speedpedelec uit!

 

Voor alle verschillen tussen een e-bike en een speedpedelec is de volgende webpagina van de ANWB aan te raden. En andere handige informatie van de Fietsersbond staat hier.

 

Dit blog is geschreven door Dini Wagner. Dini hoopt door middel van haar woorden mensen tot een andere gedachtegang te brengen en te inspireren om duurzamere keuzes te laten maken in de toekomst.