Alles over de OV-fiets

In het kader  van de Dag van het Openbaar Vervoer op 19 juni is het een uniek moment om een blog te schrijven over een van de kleurrijkste fietsen van Nederland: de OV-fiets. Er zijn inmiddels al 22.000 van deze fietsen, zelfs elektrische varianten, verspreid over bijna 300 huurlocaties door heel Nederland.

 

Een jaar of twee geleden wilde ik graag deze geel/blauwe fiets huren omdat het makkelijk leek en handig. Met weinig voorkennis probeerde ik dit met een anonieme OV-chipkaart, helaas zonder succes. Lees dit blog en volg deze stappen, dan ben je goed voorbereid op jouw woon-werk reis, dagje uit of fietstocht met de OV-fiets.

 

1.     Persoonlijke OV-chipkaart

Het eerste wat belangrijk is voor het huren is een persoonlijke OV-chipkaart! Dit kan natuurlijk ook een NS-Businesscard zijn. Als je nog geen persoonlijk OV-kaart hebt kan je deze bestellen en na 5 dagen gebruiken.

 

2.     Gratis fietsabonnement afsluiten

Nadat je een mooie gepersonaliseerde openbaar vervoerkaart hebt ontvangen  sluit je een gratis fietsabonnement af via: Webshop | NS. Na het invullen van de gewoonlijke gegevens zoals email, adres, telefoonnummer, OV-chipkaartnummer betaal je eenmalig 1 cent. Hierna heb je een doorlopend gratis OV-fiets abonnement.

 

3.     Bekijk de huurlocaties

Het is natuurlijk handig om te weten waar je de OV-fiets kan huren. De meeste OV-fietshuurlocaties zijn vlakbij stations te vinden en er zijn zo’n 300 huurlocaties in Nederland. Typ bij de volgende website de plaats of het station in waar je naar opzoek bent De OV-fiets | Deur tot deur | NS.

 

Wat ik ook vaak nog even doe is om te kijken hoeveel fietsen er eigenlijk beschikbaar zijn op de gewenste huurlocatie met dezelfde link. Op Amersfoort centraal zijn er altijd wel genoeg fietsen, maar andere locaties kunnen wat minder fietsen beschikbaar stellen omdat de vraag minder is.

 

Bij Amersfoort centraal zijn de OV-fietsen erg in trek. Ze hebben zelfs een hele rij toegeëigend gekregen.

 

4.     De OV-fiets gebruiken

Als alles is uitgezocht en de juiste voorbereidingen zijn getroffen kan je gebruik gaan maken van de OV-fiets. Maar hoe? De meeste OV-fietsen kan je van het slot halen met je OV-chipkaart. Sommige huurlocaties gebruiken nog een sleutel en dan check je gewoon uit met je OV-kaart bij de uitgang van de fietsenstalling.

 

3500 fietsen van de 22.000 zijn inmiddels uitgerust met het nieuwe slot, dat je kunt openmaken met je OV-chipkaart. Het fijne hiervan is dat er stapsgewijs uitgelegd staat op de bagagedrager hoe dit werkt, zie de foto hieronder van mijn OV-fiets in Amersfoort. Op deze website staat het ook: OV-fietsslot – Jouw OV-chipkaart als sleutel | NS | NS. Je kiest een fiets uit en scant je OV-kaart tegen het slot tot deze opengaat. Na gebruik lever je de fiets weer in bij een verhuurlocatie. Betaling verloopt automatisch via je OV-chipkaart.

Vergeet niet je zadel goed af te stellen voor je gaat fietsen.

 

Een leuk feitje: alle OV-fietsen zijn uitgerust met anti-lekbanden, dit vermindert de kans op lekke banden aanzienlijk. Mocht dit wel gebeuren kan je bij de huurlocatie/fietsenstalling de band gratis laten plakken.

 

Op een andere plek retourneren

Dit kan makkelijk! Handig voor als je een mooie fietstocht wilt maken en je de fiets wil inleveren bij een andere huurlocatie. Dit kost wel 10 euro extra.

 

Kosten

website van de NS staat beschreven betaal je € 4,45 per keer voor de OV-fiets, tot 24 uur. Als je de fiets langer wilt gebruiken dan 24 uur, betaal je extra. Na 72 uur betaal je per 24 uur een toeslag van 5 euro.

 

OV-ebike

Als de afstand te groot is voor een normale stadfiets heeft de NS een nieuwe optie: de elektrische OV-fiets. Op station Driebergen-Zeist, Arnhem Centraal, Groningen en Maastricht staat deze fiets al. Wel is het iets duurder en betaal je 10 euro per dag. Lees alles over de OV-ebike hier: OV-ebike – De elektrische OV-fiets | NS | NS

 

Hopelijk kunnen jullie nu alle voorbereidingen treffen om voor het eerst de OV-fiets uit te proberen. Geniet van een heerlijke zomerse fietstocht. Mocht je vragen hebben of je eigen ervaring met de kleurrijkste fiets van Nederland willen delen, laat het ons weten in de comments.

Hebben jullie onderwerpen, vragen of ideeën die je graag uitgewerkt zou willen in een van onze blogs over duurzame mobiliteit? Stuur ons een email naar info@zero-e.nl dan gaan we ermee aan de slag.

Dit blog is geschreven door Dini Wagner. Dini hoopt door middel van haar woorden mensen tot een andere gedachtegang te brengen en te inspireren om duurzamere keuzes te laten maken in de toekomst.