Alles dat je nodig hebt voor een succesvolle “Fiets naar je werk-week”
25 mei is het weer zo ver, dan is de Fiets naar je werk-dag. Doen jullie mee? Of maken jullie er, zoals sommigen, een hele ‘Fiets naar je werk-week’ van? Als je meer collega’s wilt stimuleren om met de fiets te komen, dan helpt het organiseren van zo’n dag of week in ieder geval wel. Mensen doen graag dingen samen met anderen mensen, zijn gevoelig voor speciale gelegenheden en je kunt tijdens zo’n week leuke acties voor ze verzinnen zodat het extra aantrekkelijk wordt.
Een goed begin is het halve werk, dus in dit artikel vind je wat je nodig hebt voor het organiseren van een succesvolle ‘Fiets naar je werk-week’. Die je natuurlijk rondom 25 mei kunt organiseren, maar niks houd je tegen om het in juni, juli, augustus, september en oktober (nog een, paar, keer) te doen. En waarom niet voor de mensen die gewoon het hele jaar doorfietsen ook tijdens de wintermaanden? Die mogen wel eens extra in het, dan spreekwoordelijke, zonnetje worden gezet.
De basis: de reden en het thema
Het begint natuurlijk zoals altijd met: goed weten waarom je het doet. Helemaal bovenaan staat dat je weet waarom je wilt dat je collega’s fietsen, maar natuurlijk ook dat je weet waarom je een dergelijke week wilt organiseren.
Wil je dat je collega’s vitaler worden? Dan kan fietsen een heel belangrijke bijdrage leveren, dat lees je in dit artikel. Wil je inzetten op verduurzamen? Al fietsend stoten de collega’s geen CO2 uit, dus dat levert een enorme besparing op. Ook als beide redenen waar zijn, kan je er voor kiezen om in zo’n week echt even in te zetten op één thema. Dat is voor de communicatie heel praktisch. Misschien wil je het tegen de zomer wel hebben over een beach-body, terwijl je richting de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) de CO2 insteek kiest.
En je denkt dus na over: wil ik met deze week de mensen die nog helemaal niet fietsen, het fietsen laten ervaren? Of juist de mensen die heel af en toe op de fiets komen, meer structureel laten fietsen. Is mijn week geslaagd als er elke dag een paar mensen op de fiets komen, of als de hele week de fietsenstalling zo vol staat dat wel duidelijk is dat er eigenlijk een nieuwe bij moet komen? In dat laatste geval zou je zo maar eens: help mee een nieuwe fietsenstalling krijgen!, kunnen communiceren. Die insteek helpt ook om mensen die al fietsen, anderen over te halen om te gaan fietsen omdat ze graag willen dat er een nieuwe fietsenstalling komt.
De zaken op orde: de regeling en de opties
Het is natuurlijk ook belangrijk om de zaken op orde te hebben. Het liefst is er natuurlijk een goede regeling die het fietsen stimuleert. Hoe dat er uitziet lees je in dit artikel. Maar ook als de regeling niet per se heel stimulerend is, is het wel belangrijk dat heel duidelijk is hoe de regeling in elkaar zit. En dat je dus ook een antwoord hebt op vragen van mensen die overwegen om te gaan fietsen. Probeer het dan dus ook niet allemaal alleen te doen, want dit is misschien wel iets dat bij een collega van HR ligt (of als jij die collega bent, heb je misschien iemand nodig vanuit de MVO hoek om het duurzame aspect te belichten). Ideaal is natuurlijk als je het samen met een groep ambassadeurs kan organiseren.
En daarbij is het advies: denk na over alle opties. Misschien krijg je wel vragen over de speedpedelec (hier lees je er meer over), of een elektrische scooter ook een goed idee is*, of mensen van de ov-fiets of andere deelfietsen gebruik kunnen maken om mee te doen in die week (als ze bijvoorbeeld de rest van de reis met het ov doen) en natuurlijk over een fiets die op het werk staat om korte ritjes te maken naar klanten bijvoorbeeld.
*) Ligt er aan: als iemand anders een klein oud tweedehands autootje rijdt, zou ik ‘m liever op een elektrische scooter zien, maar als het ten koste gaat van een fiets, vind ik het niets.
Maak ze enthousiast: stimuleren, stimuleren, stimuleren
Als je dat allemaal op orde hebt, dan kan je aan de slag met je week. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Je moet echt wel wat doen om mensen te stimuleren. Alhoewel je natuurlijk in ieder geval de mensen die al fietsen, echt moet bevestigen in hoe goed zij bezig zijn, is het natuurlijk ook de bedoeling meer mensen op de fiets te krijgen. En dat gaat niet per ongeluk. Er zijn heel veel manieren om mensen te stimuleren om te gaan fietsen, hier vind je er alvast 29. Maar je moet dus ook nadenken over hoe je het allemaal gaat communiceren. Niet alleen tijdens de week, maar natuurlijk ook voorafgaand, een beetje een hype creëren, tijdens zeker, en natuurlijk achteraf: welke leuke dingen zijn er gebeurd, wat zijn de successen en wat zijn de resultaten?
Ga je aan de slag? Wij zijn ontzettend benieuwd wat jullie gaan doen! Laat het hieronder even weten. Of mail ons als je nog eens even wilt sparren over je ideeën. We horen graag van je.
Dit blog is geschreven door Elske van de Fliert. Elske probeert met haar blogs de lezers te informeren en tips te geven over hoe ze groener, schoner en slimmer kunnen reizen, en hoopt het ze zo makkelijker te maken.