77 keer de kans om slimmer rijden goed te doen

In de afgelopen drie blogs heb ik je verteld over slimmer rijden. Hoe krijg je nou je collega’s op de fiets, in de trein of flexibeler aan het werk? Daarmee heb je hopelijk inspiratie opgedaan om er mee aan de gang te gaan. Het zijn in totaal 77 manieren om dat voor elkaar te krijgen. Maar je moet ook borgen dat iets succesvol is. En je kunt dus bijvoorbeeld de reiskosten volledig afschaffen, maar hoe krijg je mensen daar nou in mee? Je online vergader demodagen organiseren, maar hoe zorg je nou dat collega’s daar ook aan deelnemen?

Als je wel eens iets over beïnvloeding hebt gelezen, dan komt de naam Robert Cialdini je waarschijnlijk bekend voor. Deze hoogleraar psychologie en marketing schreef: “Influence: The Psychology of Persuasion” en noemde daarin zes manieren om invloed uit te oefenen op anderen. Dergelijke strategieën kan je inzetten om zelf ook succesvol te zijn in het implementeren van de maatregelen om mensen slimmer te laten reizen, rijden en werken. Hoe borg je nu dat je tactieken succesvol zijn? Dat kan dus door het toepassen van wederkerigheid, consistentie, affiniteit, schaarste, sociaal bewijs en autoriteit. In dit blog leg ik je deze manieren uit in de context van slimmer rijden.

 

CO2 reductie, invloed, mobiliteitHoe werkt wederkerigheid bij slimmer rijden?

Wederkerigheid is een kwestie van geven en nemen. Bijvoorbeeld door beloningen uit te delen. Dat kunnen financiële beloningen zijn (een bonus als iemand zuinig rijdt, een klein geldbedrag als iemand de spits mijdt), maar ook beloningen in natura. Is het niet leuk om een dagje uit te winnen met het team dat de meeste kilometers bespaart of korting te sparen op artikelen door te fietsen? Hier werkt het adagium: ‘geef eerst’ goed, daarna voelen mensen zich verplicht om iets te doen. Daarom werkt het om op voorhand een bonus te geven als mensen zeggen zich in te zullen spannen om iets goeds te doen (bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reizen), maar iets van de bonus terug te verwachten cq. vorderen als ze het toch niet doen (en ze met de auto komen).

 

Hoe werkt consistentie bij slimmer rijden?

Als je consistent bent dan doe je wat je zegt dat je zult doen en doe je keer op keer hetzelfde. Mensen vinden het belangrijk om consistent te zijn. Natuurlijk wel met iets dat zij zelf belangrijk vinden en waar zij zelf achter staan. Maar op het moment dat dit zo is, helpt het dus enorm om mensen dit ook echt publiek te laten uitspreken. Nu hoef je niet gelijk al je collega’s op het podium te zetten en ze tegenover de rest van de collega’s een uitspraak te laten doen van hoe vaak ze de auto zullen laten staan (alhoewel het dus wel effectief is), maar je kunt ze wel (eerst) vragen dit in klein comité te doen en/of dit op te schrijven en deze quotes publiek te maken.

 

Hoe werkt affiniteit bij slimmer rijden?

De ene houdt van voetbal, de ander van motorracen en de volgende is gek van paardrijden. Als je ergens affiniteit mee hebt, dan doe je het liever. Het helpt dus om die affiniteit te creëren. Dat kan je bijvoorbeeld doen door de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit en het opraken van grondstoffen inzichtelijk te maken. Een deel van de mensen zal zeggen: hé, dat wil ik niet, ik vind het belangrijk om een schone wereld te creëren of achter te laten. En zo creëer je er affiniteit mee. Maar je weet ook dat niet iedereen dit van belang vindt. Daarom werkt het goed om collega’s hun eigen redenen om hier mee aan de slag te gaan te bedenken, op te schrijven en te delen.

 

Hoe werkt schaarste bij slimmer rijden?

Op = op. Het prototype voorbeeld van het creëren van schaarste. Het zou wel eens kunnen zijn waarom het lijkt dat als er een parkeerprobleem is, er nog meer mensen met de auto komen… Als er weinig van iets is, wordt het vanzelf aantrekkelijk. Het opzetten van een competitie ligt in deze lijn: immers, er kan er maar één de winnaar zijn.

 

Hoe werkt sociaal bewijs bij slimmer rijden?

Het is niet voor niks dat bekende Nederlanders in worden gezet om fondsen te werven voor goede doelen. Dit draagt bij aan het sociaal bewijs. Je herkent het waarschijnlijk zelf wel: moet je een restaurant vinden in een stad waar je nog niet bent geweest, dan vraag je vrienden die er uit de buurt komen of bekijk je de beoordelingen op websites als iens.nl. Zet die fietsen dus lekker in het zicht. Zorg dat de flexplekken door iedereen gezien worden. Laat de directie voorbeeldgedrag zichtbaar vertonen. Auto’s mogen in het verdomhoekje, letterlijk.

 

Hoe werkt autoriteit bij slimmer rijden?

En dan degene waar we als Nederlanders natuurlijk de meeste hekel aan hebben. Maar die wel effectief is. De verplichtende maatregel van bovenaf. Ook degene die het meest uitlokt tot duikgedrag, maar die wel helderheid kan scheppen. De Euronormering is hier een voorbeeld van: auto’s, vrachtwagens, bussen, ze zijn in de afgelopen decennia echt steeds schoner geworden. Helaas dachten sommige autofabrikanten dat ze moesten frauderen. Maar was de wetgeving er niet geweest, dan liepen we nog veel harder achter de feiten aan. Handhaving hoort hier dus ook bij.

 

Hoe werk jij? Pas jij deze beïnvloedingstechnieken wel eens toe? Laat het hieronder weten zodat we ervan kunnen leren.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!