7 vergissingen die je niet wilt maken bij het onderhouden van draagvlak
Maak kennis met Jeroen: KAM coördinator bij een middelgroot bouwbedrijf en onder andere verantwoordelijk voor het bereiken van de CO2 reductiedoelstelling die het MT heeft vastgesteld: elk jaar 10% CO2 besparen. Dat gaat hem niet makkelijk af, kan ik je vertellen. Hij heeft weinig draagvlak voor zijn ideeën. Jeroen maakt daarbij een aantal vergissingen, daarover gaat het onderstaande artikel. Wil jij voorkomen dat je deze vergissingen maakt? Download dan de PDF en het audiobestand over de zeven vergissingen die je niet wilt maken bij het onderhouden van draagvlak. Geef hiervoor je naam en e-mailadres op in het onderstaande veld. Lees verder om te zien hoe het Jeroen vergaat…
“Ok Jeroen, vertel, wat heb je deze maand kunnen doen voor onze CO2 reductiedoelstelling.” Jeroen voelde zich niet heel erg prettig. De MT bijeenkomsten werden steeds meer een last. Hij deed zo zijn best om de opgelegde CO2 reductiedoelstelling te behalen, maar elke keer leek het wel of hij werd tegengewerkt door zijn collega’s. Kwam hij met een goed idee, dan keken ze hem aan alsof hij gek was. Probeerde hij al twee maanden lang een project van de grond te krijgen, wisten zijn collega’s ineens niet waar hij mee bezig was geweest. En elke maand, ook nu, moest hij verantwoordelijkheid afleggen.
“Nou kijk, ik ben dus heel erg druk geweest met het monitoren. Jullie gaven de vorige keer aan dat het te weinig zichtbaar is wat we doen, dus ik heb alle verbruikslijsten van het afgelopen jaar erbij gepakt en ik kan nu laten zien wat wij in het afgelopen jaar hebben verbruikt. Kijk…”
“Ja, ehh, mooi Jeroen, maar heb je dat werkelijk zelf gedaan?”, zei Kees, directeur van het bouwbedrijf.
“Ja, natuurlijk!”, Jeroen was er wel trots op dat hij dat allemaal zelf voor elkaar had gekregen.
“Maar Jeroen, dat soort dingen kun je toch vragen aan Peter, die betalen we voor administratief werk. Jou betalen we om het denkwerk te doen. Daarbij, als Peter eens op de hoogte is van waar jij mee bezig bent, wordt het voor hem veel makkelijker om je te helpen. Heb je daar wel eens aan gedacht?”
Nee, daar had Jeroen eigenlijk niet bij stilgestaan. Het was zijn natuur om zelf dingen op te pakken en tot een goed einde te brengen. In de regel had hij daar niemand bij nodig. Maar dat daardoor mensen niet goed op de hoogte waren van wat hij aan het doen was, was natuurlijk wel een belangrijke consequentie.
“Dat zal ik in het vervolg doen, ik zal met Peter overleggen om deze cijfers elke maand bij te werken naar een nieuw overzicht.”
“Heel fijn Jeroen.”, zie Marja, wagenparkbeheerder en financieel directeur, “kun je er dan gelijk voor zorgen dat we deze overzichten rondsturen onder de belanghebbenden? Ik merk dat mensen wel gehoord hebben dat we bezig zijn met CO2 reductie, maar dat ze eigenlijk geen idee hebben hoe we er voor staan, hoe ze er zelf voorstaan en hoe ze het beter kunnen doen.”
“Ehh, ja natuurlijk.”, zei Jeroen, maar hij dacht: Hoe ze het beter kunnen doen? Willen ze dat dan? Hij had nog nooit gezien dat iemand er interesse voor toonde. “En vraag ook eens aan mensen hoe ze zelf denken dat het beter kan, mensen hebben soms hele goede ideeën hoor, als het gaat om brandstofbesparing.”, aldus Marja. Jeroen viel bijna van zijn stoel. Het was nog nooit in hem opgekomen om te vragen welke ideeën anderen hadden om dit voor elkaar te krijgen.
“En wat dan als ze niet meehelpen?”, zei Jeroen, want hij had er een hard hoofd in dat zijn collega’s daadwerkelijk zouden meewerken. Gerben, van P&O had daar wel een antwoord op: “Dan hebben we wat te bespreken tijdens de voortgangsgesprekken Jeroen, wij kijken altijd naar een heel scala aan eigenschappen van mensen. Hoe zij bijdragen aan het bedrijfsresultaat en de bedrijfsdoelstellingen is daar een belangrijk onderdeel van. Sinds we hebben vastgesteld dat we 10% CO2 willen reduceren jaarlijks, vind ik eigenlijk dat we dit ook in de voortgangsgesprekken moeten meenemen.”
“Verder zou ik het heel fijn vinden als we eens wat successen met z’n allen kunnen vieren. Als facilitair manager krijg ik vaak stank voor dank. Probeer ik zuinig in te kopen en brandstof te besparen, krijg ik alleen maar kritiek op dat dingen minder makkelijk zijn geworden. Maar ik heb ondertussen wel een kostenreductie van 5% op alleen de geel-kenteken auto’s in een maand.” “Goed punt Heidi, het is belangrijk dat we onze voortgang inzichtelijk maken. Kun je aan de slag Jeroen, voor de komende maand? Ik wil graag dat je wat dingen oppikt die we hebben besproken en dat we wat meer van je krijgen dan mooi gemaakte lijstjes.”
Het was even slikken voor Jeroen, maar hij had wel een aantal punten om mee aan de slag te gaan…
Heb jij ontdekt welke vergissingen Jeroen geregeld maakt? Laat je oplossing achter in het commentaarveld hieronder.
Wil jij voorkomen dat je deze vergissingen maakt? Download dan de PDF en het audiobestand over de zeven vergissingen die je niet wilt maken bij het onderhouden van draagvlak, via het onderstaande veld.
Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!
Deel het artikel via de onderstaande buttons!