7 manieren om successen te behalen in de keten

Luister je liever, klik hier voor dit artikel in MP3 formaat.

 

shutterstock_100298642Zelden worden successen door één enkel individu behaald. Bij een sport als voetbal ligt het voor de hand dat je als team moet presteren, maar ook Max Verstappen wint niet, als zijn team niet optimaal presteert. Ook schaatsers en tennissers hebben een heel team om zich heen.

Binnen bedrijven werkt het natuurlijk ook zo, je haalt met het hele team of de groep het succes. Maar als je op grotere schaal kijkt, dan zie je dat ook het bedrijf niet alleen staat: ook als bedrijf ben je onderdeel. Misschien niet zozeer van een team, maar zeker wel van een keten. Als je bezig bent met de CO2 prestatieladder, dan weet je dat dit een verplicht onderdeel is waar je aandacht aan moet besteden.

Mocht je overigens op zoek zijn naar een initiatief om bij aan te sluiten, laat dan onderaan even je gegevens achter. Er is een initiatief gestart voor Zero ABC (Afval-Brandstof-CO2) in Veenendaal, waar ik je graag bij aansluit.

 

In de keten (leverancier – bedrijf – klant) kan je veel doen om gezamenlijk successen te behalen. Ik licht hieronder zeven mogelijkheden toe.

 

1. Stuur middels een Programma van Eisen

Neem het initiatief en ontwikkel een Programma van Eisen waarmee je de een optimale afstemming in de keten bewerkstelligt. Dat kan bijvoorbeeld door van je leveranciers te eisen dat ze bepaalde stromen bundelen, of dat ze afstemming zoeken met andere leveranciers. Je bent dan degene die hier sturend in optreed. Het voordeel daarvan is dat je het in de hand houdt. Anderzijds: omdat je sturend optreed, moet je ook zelf met de ideeën en initiatieven komen, dus kan het zijn dat je kansen mist. Wees slim met wat je eist en wat je wenst. Het kan wel eens veel slimmer zijn om je leveranciers met wensen uit te dagen om zo te zien waar zij zelf mee komen.

2. Onderzoek de opties middels enquêtes

Inzicht krijg je als je vragen gaat stellen. Daarvoor kan je enquêtes doen bij leveranciers, klanten en intern bij de mensen die contact hebben met leveranciers en/of klanten. Onderzoek wat het laaghangend fruit is: welke inefficiëntie verbaast de leverancier zich over? Wat ziet de klant dat mogelijk een brandstofbesparing te weeg kan brengen. Met de uitkomsten van de enquête stel je een stappenplan op om zo tot verbetering te komen.

 

3. Stap in een keteninitiatief

Stichting Klimaatneutraal Aanbesteden & Ondernemen, de stichting die de CO2 Prestatieladder beheert, heeft op haar nieuwe website een heel mooi overzicht  gemaakt van keteninitiatieven en sectorprogramma’s die certificaathouders hebben opgestart of waar ze aan deelnemen. Hier kan je zeker terecht voor inspiratie en mogelijk kan je je nog aansluiten bij een voor jou interessant initiatief.

Mocht dat niet het geval zijn of wanneer je je eigen initiatief wil starten, dan kan je eens starten met het organiseren van een ketenlunch: ga eens met de leverancier(s) en de klant om tafel zitten en in discussie. Door dit tijdens een lunch te doen, creëer je een ongedwongen setting, waarbij mooie ideeën boven tafel komen. Bereid dit goed voor en begeleid het proces naar een duidelijk resultaat.

 

4. Zo min mogelijk tussenpersonen

Analyseer in de keten waar jullie onderdeel van zijn of alle partijen (inclusief jullie zelf) voldoende waarde toevoegen. Alle onderdelen in de keten die geen waarde toevoegen, die kunnen er in beginsel uit. Natuurlijk niet zonder dat je eerst in gesprek gaat met de betreffende partij. Misschien is het mogelijk dat de partij meer waarde gaat toevoegen. Misschien moet je concluderen dat je het anders moet organiseren.

 

5. Combineer vrachten

Neem het initiatief om vrachten te combineren. Transportbedrijven zullen hier uiteraard zelf hun best voor doen. Maar misschien herken je wel dat ’s ochtends de DHL pakketjes komt afleveren, ’s middags Post NL en de volgende dag UPS voor de deur staat. Zeker als je wat meer om je heen kijkt op het bedrijventerrein. Er zijn voorbeelden van bedrijventerreinen waarbij men actief op zoek is gegaan naar de samenwerking en ervoor heeft gezorgd dat er veel minder pakketdiensten voor de deur staan. Dat is niet alleen een besparing in kosten, maar ook in tijd, omdat je veel minder mensen te woord hoeft te staan.

 

6. Sluit de keten

Repetitief werk is geschikt voor een gesloten keten. Als je alles helemaal op elkaar kunt afstemmen, dan kan je de keten super efficiënt laten lopen. Dan werk je als leverancier – bedrijf – klant eigenlijk haast als één goed geolied bedrijf. Dat vergt duidelijke afspraken over wie waar verantwoordelijk voor is, waar informatie te vinden is en eventueel de integratie van elkaars systemen.

 

7. Werk samen met de buren

Kijk eens om je heen als je op het bedrijventerrein staat waar jullie gevestigd zijn. Hoe zou je met al deze bedrijven kunnen samenwerken om meer succes te behalen in de keten? Is het misschien mogelijk om gezamenlijk in te kopen? Is het misschien mogelijk om samen te investeren in laadpalen? Hoeveel bestelbusjes rijden er rond op het bedrijventerrein, als het er genoeg zijn en er zijn voldoende bedrijven die op groengas willen rijden, dan zijn er vaak partijen die wel willen investeren in een tankstation. Er is veel meer mogelijk als je besluit samen te werken.

 

Wil je concreet aan de slag met een initiatief, sluit je dan aan bij Zero ABC (Afval-Brandstof-CO2) in Veenendaal. Laat hieronder even je gegevens achter en ik stuur je meer informatie.

 

 

Welke bedrijven op het bedrijventerrein zou jij mee kunnen samenwerken? Laat het hieronder even weten.

 

“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”

 

Deel het artikel via de onderstaande buttons!