7 lessen uit 2016
Luister je liever, klik hier voor dit artikel in MP3 formaat >>
Leer jij veel van de projecten die je doet? Waarschijnlijk wel. Ook in 2016 ging er vast wel iets mis, of dacht je van: hmm, dat moeten we de volgende keer toch anders organiseren. Maar niet alleen als het mis gaat, kan je een boel opsteken van projecten. Ook de dingen die goed gaan, zijn de moeite waard om te koesteren. En als je van andere partijen kunt leren over wat er bij hen goed ging, is dat helemaal mooi natuurlijk. Ook in 2016 heb ik weer veel mooie projecten mogen doen op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden. Ook daar kan weer veel van geleerd worden. Dat wil ik aan je meegeven en daarom hieronder zeven lessen uit 2016.
Les 1: Er zijn heel veel manieren om brandstof te besparen, maar het begint allemaal met monitoren
Dit jaar heb ik een heel aantal rapporten gemaakt in het kader van de EED. Bijna zonder uitzondering hadden de bedrijven er moeite mee om de gevraagde informatie (over verbruiken, vliegreizen, fietsende medewerkers en gegevens van de transporteurs) boven tafel te krijgen. In mijn workshop ‘Brandstof besparen en draagvlak creëren’ was het ook een vast onderdeel waarvan veel bedrijven zeiden: daar moeten we nu echt eerst eens mee gaan beginnen.
Van groot tot klein, alle bedrijven hebben hiermee te maken. En als je niet monitort, dan hoef je ook niet aan besparen te beginnen, want dan heb je helemaal geen idee of dat succesvol is. Dus doe je zelf een lol en zet een goede monitoring op. Als je niet weet hoe, download dan: Brandstofbesparing meten – hoe zet ik dit simpel op? Deze 6-punts checklist loodst je er stap-voor-stap doorheen, simpel! Klik hier voor meer informatie.
Les 2: Alternatieve brandstoffen zijn leuk, maar de voertuigen moeten wel onderhouden kunnen worden
Waterstof, elektrische voertuigen, groengas en LNG hebben allemaal zo hun eigen veiligheidsimplicaties. Nu hoor je mij niet zeggen dat het inherent gevaarlijk is om met deze brandstoffen te rijden of om deze voertuigen te onderhouden. Maar je moet wel weten wat je doet. En als je dus dit soort voertuigen in gaat zetten, let dan op een dealer die weet hoe hij aan deze voertuigen moet werken. Vaak zie ik nog dat men denkt dat het wel goed zal komen. Het is voorgekomen dat de monteur dacht de leiding van de luchttankjes los te draaien, maar dat bleken de groengascilinders te zijn en daar staat 200 bar druk op…
Les 3: Elektrische voertuigen zijn helemaal niet eng en altijd leeg
Op dit moment proberen ondernemers in Amersfoort met een bezorgdienst een elektrische scooter uit, beschikbaar gesteld door de gemeente. Er zijn er al heel wat die aan de proef mee hebben gedaan en zonder uitzondering zijn ze positief verrast door de elektrische scooter. Het opladen gaat makkelijk, het rijden gaat makkelijk en de actieradius van de scooter is ruimschoots voldoende, ook al rijden ze 80 kilometer op een avond.
Les 4: Laat je leasebeleid niet door de leasemaatschappij bepalen
Leaseregelingen zijn niet altijd makkelijk om goed in elkaar te zetten. Je wilt aan de ene kant dat de berijder keuzes heeft als het gaat om het voertuig dat zij of hij rijdt. Aan de andere kant wil je niet onnodig kosten maken. En je hebt nog te maken met het duurzaamheidsbeleid dat jullie als bedrijf hebben. Als je er dan niet voor zorgt dat je zelf het beleid schrijft en zorgt dat het in lijn is met ander beleid dat jullie hebben, of in ieder geval controleert of dit het geval is als je het door een ander laat opschrijven, dan kunnen er rare dingen gebeuren. Zoals het bedrijf waar elektrische auto’s uit den boze zijn, maar waar wel 4 FTE op het gebied van duurzaamheid bezig is (lees er hier meer over). Of zoals het beleid waarin stond dat de medewerkers moeten kiezen voor sobere modellen (geen Mercedes) en vervolgens in het wagenpark verschillende dikke Audi’s en BMW’s te vinden waren, vooral ook in extra luxe uitvoeringen. Nee, inderdaad, geen Mercedessen…
Les 5: Heb helderheid over de overtuiging
Bijna zonder uitzondering is er wel een doel gesteld door de bedrijven die ik ondersteun, maar als ik vraag naar de overtuiging: ok, waarom moeten we dit echt, echt, echt doen? Dan is dat onduidelijk. Soms vraagt er een klant om. Soms (zeker in familiebedrijven) vindt men dat een lange termijn visie ook inhoudt dat je naar duurzaamheid kijkt. Maar vaak is het antwoord: omdat de baas het zegt, het is toch goed om te doen? Dat is het, maar zorg dat je helder hebt waarom je het doet, anders wordt het heel lastig om het vol te houden als het allemaal eens tegenzit. Elon Musk weet precies waarom hij het doet.
Les 6: Wees voorbereid
‘Omdat de klant er om vraagt.’, vind ik een hele legitieme reden om met CO2 reductie cq. groener, schoner en slimmer rijden aan de gang te gaan. Maar vaak is het: ‘Nadat de klant er om vraagt.’ Zelfs als het bedrijf al vaker heeft meegemaakt dat de klant er om vraagt (bijvoorbeeld bedrijven die veel voor overheden werken, hebben hier vaak mee te maken), is er nog geen standaard pakket waarmee aan de wens van de klant kan worden voldaan, cq. een pakket waar een aantal onderdelen uit kunnen worden gekozen om aan de wens te voldoen. Ook dat heb ik dit jaar meegemaakt.
Als je nu nog helemaal niks doet op het gebied van duurzaamheid, begin dan eens na te denken over op welke manieren je dat wel zou kunnen doen. Als je al wel bezig bent op het gebied van duurzaamheid: verzamel dan alles dat jullie doen in een overzichtelijk document, met korte paragrafen wat het is, wie er mee bezig is en wat het oplevert. Op het moment dat je het dan nodig hebt, kan je snel de informatie in het voorstel meenemen.
Overigens ook als je klant er niet om vraagt, kan je natuurlijk laten zien wat je op dit gebied doet.
Les 7: Soms zit het in de kleine dingen
Ik deed dit jaar mee aan het project van De Betere Band. Niet alleen heb ik zelf de verklaring ondertekend, ik heb ook een aantal partijen gevraagd mee te doen. Het zit namelijk niet altijd in grote, hemelbestormende zaken. Soms zit het gewoon in de kleine dingen, zoals de bandenkeuze, het op spanning houden van de band, het met de fiets gaan (in mijn geval de elektrische fiets), dat soort dingen.
Wat heb jij dit jaar geleerd? Laat het even hieronder weten.
“Transport is prachtig, duurzaam transport is krachtig!”
Deel het artikel via de onderstaande buttons!