15 mobiliteitsfeitjes waarmee je het goed doet op vrijmibo’s

Als je vaak onze blogs leest, dan heb je veel over duurzame mobiliteit gelezen. Maar wat zijn nou interessante en opvallende mobiliteitsfeiten? Welke feiten zijn leuk om met je collega’s op het werk te delen? Ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet. By the way: door op de feiten te klikken, word je naar de website verwezen waar ik ze vandaan heb gehaald, dan kun je er meer over lezen.

Feit #1 – In 2021 legden alle Nederlandse personenauto’s samen 104,5 miljard kilometer af. Dat is 4,8 procent meer dan in 2020.

Miljarden kilometers?! Wie had dat gedacht? Dat is onwijs veel. En dat veroorzaakt natuurlijk al die files, waardoor werknemers te laat komen op werk. Maar er zijn natuurlijk andere manieren van reizen, en manieren hoe je een werkdag anders kunt inrichten.

Feit #2 – Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto 32 kilometer per dag.

Als ik dat zo lees, vind ik het ook niet gek dat het voorgaande feit het over miljarden heeft. Heb je al een idee hoeveel autokilometers je collega’s maken op een dag? Het creëren van een goed overzicht van de woonwerk en zakelijke kilometers is noodzakelijk en kan je veel vertellen over het reisgedrag van de medewerkers.

Feit #3 – Vóór de coronapandemie werkte de gemiddelde Nederlander ongeveer drie uur per week thuis. Tegenwoordig is het gemiddeld 6,5 uur per week.

Is het thuiswerken toch nog een beetje aangeslagen (landelijk dan). Binnen jouw organisatie ook? Is er een thuiswerkbeleid of doen jullie daar helemaal niet aan?

Feit #4 – We maken minder gebruik van het openbaar vervoer dan voorgaande jaren.

Dit komt onder andere door de coronapandemie, maar ook door de vele stakingen in het ov die regelmatig gebeuren. Bedenk even voor jezelf of je bij je collega’s hebt gemerkt dat ze liever niet met het ov naar werk komen. Als dit het geval is, is het goed om na te vragen wat de reden is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een enquête.

Feit #5 – Mannen hebben vaker een auto dan vrouwen: 65 tegen 37 procent. Mannen nemen tegenwoordig echter wel minder snel een auto, en vrouwen juist sneller.

Zo zie je maar, wat vroeger de standaard was, is het nu niet meer. Zijn vrouwelijke medewerkers binnen jouw organisatie meer geïnteresseerd in een leaseauto, of zijn de mannen dat juist?

Feit #6 – Op een bevolking van bijna 18 miljoen inwoners telt ons land 22,5 miljoen fietsen.

We hebben meer fietsen dan mensen! Fietsen is een van de meest duurzame manieren van reizen. Daarom is het goed om als organisatie een fietsplan te hebben, waardoor het fietsen onder je collega’s meer wordt gestimuleerd.

Feit #7 – Alle Nederlanders bij elkaar fietsen ruim 350 rondjes om de wereld.

Geweldig. Vertel dat maar eens op werk, en zie wat de reactie is van je collega’s.

Feit #8 – 6,8 miljoen Nederlanders hebben kans op een boete.

Dit komt omdat 40% van de Nederlands geen goed voor- of achterlicht hebben. Dan kom je al gauw op dit getal uit. Door een fietscampagneweek op werk te organiseren, kun je op een speelse wijze de medewerkers leren hoe je ervoor zorgt dat je geen boete krijgt.

Feit #9 – In 2021 was 1/5e deel van de totale hoeveelheid aan broeikasgassen afkomstig van mobiliteit.

Dus het is zeker van belang om dit onderdeel binnen je bedrijf te verduurzamen! Heb je geen idee hoe? Wij kunnen je daarbij helpen.

Feit #10 – De voornaamste reden dat de Nederlanders de trein pakken is om bij een ander op visite te gaan.

En ik dacht dat de meeste treinkilometers gemaakt worden om naar werk te gaan! Toch wordt er ook veel met het ov naar werk gereisd. Pakken jouw collega’s ook graag de trein, of juist helemaal niet? Door de NS Businesscard te verschaffen kun je dit stimuleren.

Feit #11 – Hoe stedelijker de omgeving, hoe sneller men met het ov reist.

Dat kan ik me wel voorstellen. In een stedelijk gebied zijn er natuurlijk meer reisopties, en ben je minder afhankelijk van de auto. Maar er zijn natuurlijk ook heel wat duurzame manieren om van het platteland naar je werk te reizen.

Feit #12 – Meer asfalt leidt altijd tot meer files.

We hebben de neiging om te denken dat het fileprobleem in Nederland kan worden opgelost door het wegennetwerk uit te breiden. Nou, daar is niks van waar. Sterker nog: elke procent meer asfalt betekent één procent meer verkeer, en daardoor ook meer file. Logisch eigenlijk.

Feit #13 – Voor nieuwbouw is een belangrijke eis dat ermobiliteit, CO2 reductie, duurzaam voldoende parkeerplaatsen zijn voor het pand.

Kan je nagaan hoe groot de rol van de auto is in onze levens. Zou het niet leuker zijn om iets anders met de parkeerplaatsen te doen? Neem de parkeerplaatsen van jouw organisatie als voorbeeld. Als medewerkers minder met de auto naar werk reizen, kun je zoveel meer doen met die ruimte!

Feit #14 – Carpoolen wordt pas interessant wanneer de ritten lang zijn en de mogelijkheid om met het ov te reizen beperkt is.

In alle andere gevallen vinden mensen het toch niet fijn om met andere collega’s in de auto te zitten. Toch kunnen wij er samen voor zorgen dat carpoolen ook voor de korte ritten leuk wordt.

Feit #15 – In de meeste steden is de fiets het snelste vervoermiddel.

Met de fiets kom je natuurlijk overal. Minder collega’s die te laat komen dus.

 

Laat ik hier stoppen. Ik denk dat het voor nu wel genoeg feitjes zijn. Er komt vast nog wel een deel 2, omdat er nog zoveel meer te ontdekken valt over mobiliteit. Ik stel voor dat jij, als lezer, deze feiten met je collega’s deelt, en je zult zien dat de meesten geschokt zullen reageren. Vooral als duurzame mobiliteit een relevant vraagstuk is binnen de organisatie, maar ook als er nog helemaal geen draagvlak heerst, zou ik deze feiten bespreekbaar maken. Duurzame mobiliteit is hoe dan ook een relevant onderwerp, vooral in de strijd om Nederland een klimaatneutraal land te maken.

 

Dit blog is geschreven door Azra Muminovic. Schrijvend laat ze haar gedachtes gaan en probeert ze door middel van woorden mensen te inspireren duurzamer te gaan reizen.