Gemeente

Gemeentelijk mobiliteitsplan medewerkers

 

Veel overheidspartijen hebben duidelijke doelstellingen als het gaat om klimaat- of milieubeleid. Wie is er niet bezig een duurzame gemeente te worden? Er is een beleidsvisie, een beleidsplan en er zijn een hoop goede ideeën als het gaat om mobiliteit. Er wordt subsidie gegeven voor elektrische voertuigen, bedrijven worden gefaciliteerd met duurzaam ondernemen, in werkgroepen wordt meegedacht over het klimaatneutraal maken van de regio.

Maar de eigen medewerkers komen voor het woon-werkverkeer voornamelijk met de auto naar het gemeentehuis. Maken zelden gebruik van het openbaar vervoer. Moeten hun fiets kwijt in slecht geoutilleerde stallingen. Kortom: de parkeerplaats staat vol, de parkeerplaatsen rondom staan vol en het eigen personeel rijdt allesbehalve energieneutraal.

Daar is een oplossing voor. Eén die niet alleen zorgt voor emissiereductie, maar ook medewerkers de sleutel tot succes maakt. Eén waar een gedegen onderzoek aan ten grondslag ligt als het gaat om verkeersstromen, zonder dat dit veel moeite kost. Eén die zowel lege parkeerplekken als tevreden medewerkers oplevert. En zorgt voor CO2 reductie. Kortom: een duurzame gemeente.

 

Zodat het energiebeleidsplan concreet wordt ingevuld binnen de eigen organisatie. Zodat de parkeerplaats een stuk meer ruimte biedt aan bezoekers van de stad.

 

 

Deze aanpak is toegepast bij de gemeente Amstelveen. Hier zijn slim ingezette workshops gecombineerd met het gebruik van Mobility-Analyst. Hiermee wist de gemeente een pakket maatregelen te ontwikkelen die dagelijks honderden parkeerplekken oplevert en evenzoveel tonnen CO2 reductie.

Deze aanpak is uitermate geschikt voor gemeenten met een ambitie op het gebied van energie en klimaat en met een parkeerplaats voor de deur waar ook de ambtenaren gebruik van maken.

 

 

De aanpak bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Een analyse van de huidige situatie met Mobility-Analyst
  • Zodat duidelijk is hoe de gemeente er nu voor staat
 • Een workshop waarin de overtuiging en doelstelling over en voor energieneutraliteit en parkeerplekken wordt vastgesteld
  • Zodat iedereen weet waarom dit een belangrijk onderwerp is en naar welk doel we toewerken
 • Een driedelige workshop om maatregelen te ontwikkelen, toetsen aan criteria en uit te werken
  • Zodat er een pakket komt te liggen dat bij de gemeente en het budget past en gedragen wordt door de medewerkers
 • Een doorlopende analyse van de maatregelen met Mobility-Analyst
  • Zodat het pakket ook getoetst wordt op daadwerkelijk resultaat ten aanzien van parkeerplekken en CO2-reductie

 

Een dergelijk traject gaat voor nu misschien net even te ver. Het vergt een aardige doorlooptijd. Afhankelijk van hoe snel de workshops ingepland kunnen worden een paar tot een aantal maanden. Maar het is mogelijk om met de analyse van de huidige situatie en de workshop ‘overtuiging en doel’ te beginnen voor slechts € 3.750,-. Vanaf het moment van het aanleveren van de gegevens, is dit binnen een maand geregeld. Natuurlijk mits de workshop binnen twee weken van het aanleveren van de gegevens gepland kan worden.

 

Bij de gemeente Amstelveen is het proces goed verlopen. “Duidelijk en enthousiast” aldus de gemeente. De communicatie, helderheid en het respect werd gewaardeerd. De overtuiging was daarin een belangrijk onderdeel.

 

Is de parkeerplaats overvol? Is er energiebeleid, maar is dit niet terug te zien bij de ambtenaren zelf? Kom dan in actie. Neem contact op om de details door te spreken. Om een afspraak te maken, mail naar: Virgilia Spoel, spoel@zero-e.nl.

 

We spreken u graag!

 

 

Christiaan Rasch & Elske van de Fliert

MobilityLabel & Zero-e